x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Turtă dulce cu 10 E-uri

Turtă dulce cu 10 E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    27 Dec 2007   •   00:00
Turtă dulce cu 10 E-uri
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM,CE MĂNCĂM

Produsul analizat este un amestec de zaharuri stresante pentru pancreas, grăsimi hidrogentae şi aditivi alimentari. Consumatorii sensibili sunt sfătuiţi să evite produsul.

CE BEM,CE MĂNCĂM
Produsul analizat este un amestec de zaharuri stresante pentru pancreas, grăsimi hidrogentae şi aditivi alimentari. Consumatorii sensibili sunt sfătuiţi să evite produsul.

Turtă dulce cu zahăr şi 10% ciocolată Kinkartz are o listă foarte lungă de ingrediente. De pe ea citim: "făină de grău, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, masă de cacao, extract de mere, bomboane decorative (zahăr, amidon modificat din grău - unul dintre E 1420, 1440, 1404, sirop de glucoză-fructoză, coloranţi naturali: betaină, curcumină - E 100, clorofilă - E 140i), grăsime vegetală hidrogenată, substanţe de ingroşare: difosfat de sodiu E 450i, bicarbonat de sodium - E 500, carbonat de potasiu - E 501, amidon modificat din cartofi - unul dintre E 1420, 1440, 1404, unt de cacao, sirop de zahăr caramelizat - E 150, condimente, colorant de sinteză: bioxid de titan - E 171, grăsime din unt, gelatină alimentară, emulsificator: lecitină din soia - E 322, sare." Valorile nutriţionale pentru 100 g de produs sunt proteine: 8,1 g, carbohidraţi 65,7 g, grăsimi: 8,5 g, energie: 392 kcal/1656kj.

ANALIZĂ. Turta dulce analizată este un produs de cofetărie cu profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de glucide. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că aceste caracteristici imprimă produsului o incărcătură glicemică ridicată şi o densitate energetică mare: 392 kcal/100 g produs. De asemenea, trebuie ţinut cont că turta dulce conţine o sursă de gluten şi surse ascunse de sodiu. Produsul conţine o serie de aditivi alimentari dintre care zahărul caramelizat este cel mai periculos, putănd provoca o serie de efecte adverse. Turta dulce conţine grăsimi hidrogenate care sunt foarte periculoase mai ales pentru sistemul cardiovascular.

CONCLUZII. Produsul poate fi consumat cu moderaţie de către persoanele sănătoase, active in contextul unei diete variate şi echilibrate. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, persoanelor suferinde de dislipidemie, hipertrigliceridemie, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu afecţiuni cardiovasculare, hipertensive, persoanelor suferinde de boli neurodegenerative, dermatologice, copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează.

E 450i

Difosfatul de sodiu poate duce la impiedicarea asimilării şi fixării calciului in oase, putănd induce osteoporoză sau depuneri anormale de calciu-osteofite. Este utilizat de industria alimentară pentru a creşte capacitatea de a reţine apa, are acţiune emulsifiantă, reduce pierderea de suc celular la decongelarea cărnurilor şi a fileului de peşte, are capacitate dispersantă şi antiaglomerantă.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere, numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum