x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ulei modificat chimic

Ulei modificat chimic

de Cristina Andreea Calin    |    08 Dec 2007   •   00:00
Ulei modificat chimic

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Grăsime transformată in laborator
Prin procedeul de interesterificare se distruge structura naturală a grăsimilor, acizii fiind redistribuiţi. Organismul nostru nu mai recunoaşte produsul nou format şi ajunge să se imbolnăvească.



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Grăsime transformată in laborator
Prin procedeul de interesterificare se distruge structura naturală a grăsimilor, acizii fiind redistribuiţi. Organismul nostru nu mai recunoaşte produsul nou format şi ajunge să se imbolnăvească.


Fruhstuck este o grăsime tartinabilă vegetală, cu 25% conţinut de grăsime. Ingredientele din care este fabricată sunt: "apă, uleiuri vegetale rafinate şi grăsimi vegetale interesterificate, emulsificatori (mono şi digliceride E471, poliglicerol poliricinoleat E476), sare (0,48%), conservant (acid sorbic E200), arome, acidifiant (acid citric E 330), colorant (beta caroten E 160a(ii)), vitamina (A1, D3)".

Pentru 100 de grame de produs veţi acumula o valoare energetică de 225 kcal/ 925kj: lipide 25g, proteine 0g, glucide 0g, vitamina A: 750 µg, vitamina D3: 2,5 µg, vitamina E: 7mg. Contribuţia la doza zilnică recomandată/ 100g produs este pentru vitamina A: 93%, vitamina D3: 50%, vitamina E: 70%.


ANALIZÃ.... Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul este o "grăsime sintetică obţinută prin procedee chimice industriale de interesterificare a grăsimilor de origine vegetală pentru a le face tartinabile (solide la temperatura camerei şi foarte uşor de intins pe păine)." Prin procesul de interesterificare se distruge structura naturală a grăsimilor. Acizii graşi rezultaţi in urma acestui proces sunt apoi redistribuiţi la intămplare, urmărindu-se obţinerea doar a uşurinţei de a intinde grăsimea pe păinea fără a se urmări aspectele nutriţionale şi de sănătate.

Pentru obţinerea acestor efecte grăsimilor interesterificate li se adaugă aditivi alimentari de tipul emulgatorilor (E471, E 476). Pentru mărirea conservabilităţii produsului i s-a adăugat un conservant chimic E 200, acidifiant E 330. Pentru atractivitate produsul a fost colorat cu E 160a (ii). Produsul are un profil nutriţional dezechilibrat fiind practic format numai din grăsimi. Densitatea energetică este medie spre mare - 225 kcal/100 g.


CONCLUZII.
Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative, hepatice, renale, celor cu intoleranţă la componentele produsului.

×
Subiecte în articol: bun de consum vitamina