x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Uleiul de măsline

Uleiul de măsline

de Georgeta Licsandru    |    06 Feb 2008   •   00:00
Uleiul de măsline

SFAT ● Luaţi vitamine şi antioxidanţi din hrana zilnică
O lingură cu ulei de măsline conţine 10% din necesarul zilnic de vitamina E şi polifenoli. Vitamina E şi polifenolii sunt antioxidanţi naturali, care previn îmbătrânirea şi afecţiunile cardiovasculare.


SFAT ● Luaţi vitamine şi antioxidanţi din hrana zilnică
O lingură cu ulei de măsline conţine 10% din necesarul zilnic de vitamina E şi polifenoli. Vitamina E şi polifenolii sunt antioxidanţi naturali, care previn îmbătrânirea şi afecţiunile cardiovasculare.


Uleiul de măsline este considerat un aliment-medicament. Şi pe bună dreptate, dacă ne gândim la virtuţile terapeutice pe care le are: previne îmbătrânirea precoce, bolile de inimă şi cancerul. În acelaşi timp, uleiul de măsline protejează creierul. Efectul protector al uleiului de măsline se datorează acizilor graşi omega 9. Aceştia împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine, menţin elasticitatea acestora şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos.


ANTIINFLAMATOR. S-a demonstrat, de asemenea, că uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatorii. 50 g ulei de măsline sunt echivalente cu 10% din doza de ibuprofen recomandată pentru calmarea durerii la adulţi. Proprietăţile antiinflamatorii ale uleiului sunt date de oleocantal, substanţă cu proprietăţi calmante descoperită în urma unui studiu efectuat la Monell Chemical Senses Center (Philadelphia, SUA). Uleiul de măsline este bine tolerat de persoanele cu tulburări digestive, cu afecţiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că doar uleiul de măsline obţinut prin presare la rece are proprietăţi terapeutice. Iată argumentele: 100 g ulei extravirgin conţin 22 mg vitamina E, 3 micrograme de vitamina A şi 19 micrograme betacaroten. Aceeaşi cantitate de ulei rafinat de măsline are doar 5 mg de vitamina E şi nu mai păstrează nici măcar urme de vitamina A şi betacaroten.


ETICHETE. "Trebuie să citim obligatoriu eticheta şi în cazul uleiului de măsline, pentru că ne putem păcăli uşor şi putem cumpăra un ulei din sâmburi de măsline, un ulei rafinat, care nu are aceleaşi proprietăţi nutritive cu uleiul extravirgin. Pe eticheta uleiului trebuie menţionată obligatoriu aciditatea. Uleiul presat la rece are aciditate sub 1 grad, acesta este tulbure în mod natural. Dacă gradul de aciditate nu corespunde, avem în faţă un ulei falsificat şi tulburat cu alte substanţe. Recomandarea mea este să nu se cumpere uleiuri care nu au menţionată aciditatea pe etichetă", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.


Prăjire

Uleiul de măsline este o grăsime rezistentă la prăjit, spre deosebire de uleiul de floarea-soarelui, de şofrănel, de germeni de porumb, care sunt instabile la temperaturi ridicate şi sunt recomandate doar la pregătirea salatelor. Uleiul de măsline rezistă la temperaturi de până la 180 grade Celsius. Totuşi, pentru prăjit, cel mai bun este uleiul de palmier care are punctul de fum la 220-230 grade.


Vitamine

Măslinele sunt bogate în vitaminele A şi E, dar şi în calciu, potasiu, fosfor, fier. În acelaşi timp, conţin grăsimi mononesaturate care scad nivelul colesterolului în sânge. În ceea ce priveşte valoarea energetică, măslinele negre au 230 de calorii/100 g, iar cele verzi – 140 de calorii. Spre deosebire de măslinele verzi, cele negre au un conţinut mai ridicat de grăsimi şi potasiu. Nutriţioniştii recomandă măslinele verzi sau negre, conservate în saramură, persoanelor care au tensiunea mică şi celor care nu au poftă de mâncare.


×