x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Uleiuri sănătoase

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 11 Oct 2008 - 00:00
Uleiuri sănătoase

Cercetătorii de la Universitatea din Nancy, Franţa, continuă să argumenteze că alimentaţia echilibrată nu trebuie să excludă prezenţa lipidelor în dieta zilnică, dincolo de aspectul îngrijorător al creşterii incidenţei obezităţii în rândul populaţiei adulte, cauzate de modificarea notabilă a stilului de viaţă modern.



Cercetătorii de la Universitatea din Nancy, Franţa, continuă să argumenteze că alimentaţia echilibrată nu trebuie să excludă prezenţa lipidelor în dieta zilnică, dincolo de aspectul îngrijorător al creşterii incidenţei obezităţii în rândul populaţiei adulte, cauzate de modificarea notabilă a stilului de viaţă modern. Ne hrănim ca în Neanderthal, dar consumul energetic este deseori limitat la mişcarea degetelor pe tastatura calculatorului.
Reconsiderarea unor uleiuri s-a făcut pe baza analizei profilului acizilor graşi. Lipidele, formate din uleiuri – dacă sunt lichide la temperatura camerei sau grăsimi – dacă sunt solide la temperatura camerei sunt triacilgliceroli, adică triesteri ai acizilor graşi
cu glicerolul. Tendinţele observate în consumul de lipide include creşterea ponderii grăsimilor vegetale, scăderea consumului de grăsimi animale, dar şi creşterea consumului de peşte şi de vieţuitoare acvatice. Studiul realizat de cercetătorii francezi a avut ca obiectiv clasificarea a 80 de uleiuri vegetale prin studierea metabolismului lipoproteinelor şi impactul fiecărui acid gras dietetic asupra compuşilor sanguini (LDL colesterol şi HDL colesterol). Prin cuantificarea conţinutului de acid linolenic, specialiştii francezi au demonstrat că locul fruntaş îl deţine uleiul de şofrănel (72 g/100 g), urmat de uleiul de floarea-soarelui (63 g/100 g) şi de uleiul de germeni de grâu (60,7%). Evaluând conţinutul de vitamina E, pe primul loc se situează uleiul de germeni de grâu (136 mg/100 g), urmat de uleiul de seminţe de bumbac (42 mg/100 g) şi de uleiul de floarea-soarelui (41 mg/100 g).


Uleiuri de plante

Alte surse de acizi graşi polinesaturaţi analizate au fost Camelina sativa – plantă din familia Brassicaceae, Pesilla frustences var. japonica, Portulaca oleracea sau Iarba grasă, sâmburii de zmeură, cătina albă. Studiile au relevat un profil nutriţional al acizilor graşi extrem de echilibrat. Cercetările care vor urma acestui studiu dorind să se focalizeze pe elaborarea tehnologiilor de extragere a lipidelor din aceste surse, fără a le modifica proprietăţile nutriţionale.
William Smith, profesor şi şef al catedrei de Biochimie de la Universitatea din Michigan (SUA), argumentează într-un studiu că totuşi uleiurile vegetale sunt o sursă de prostanoide, o subclasă a eicosanoidelor, care includ prostaglandinele, prostaciclinele şi tromboxanii, cu rol fiziologic extrem de important, dar care în cantităţi mari produc inflamarea ţesuturilor şi organelor.
Studiile acestuia relevă că faţă de uleiul vegetal, uleiul de peşte reduce formarea în exces a prostanoidelor, datorită inhibării ciclooxigenazei, enzimă care catalizează transformarea uleiurilor vegetale în prostanoide. Prezenţa acizilor graşi din familia n-3 în dietă, în special al celor prezenţi în uleiul de peşte, implică un aport corespunzător de antioxidanţi, în special vitamina E, pentru a putea fi evitate procesele de lipoperoxidare, cu efecte grave asupra organismului.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   uleiul

 



Mai multe titluri din categorie

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2

Turele de noapte cresc riscul de infectare cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele care lucrează în tura de noapte au risc mai ridicat de a se infecta cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu angajații din tura de zi, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea James Cook...

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19

Vitamina D și Omega 3 scad riscul infectării cu COVID-19
Multivitaminele, probioticele, Omega-3, vitamina D scad riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2, mai ales în rândul femeilor, arată revista British Medical Journal Nutrition&Health (BMJ).

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de