Ce fel de cadouri trebuie să le luăm copiilor? Cadourile pe care şi le doresc ei sau cele pe care le vor adulţii? Răspunsurile ni le oferă psihologul Ozana Ilie, de la secţia Ortopedie a Spitalului M.S. Curie.
"În familiile cu mai mulţi copii, este recomandat ca darurile să nu fie la fel. Fiecare copil trebuie să se simtă special. Mai ales că fiecare copil are propria personalitate şi el trebuie să ştie acest lucru", afirmă specialistul. De asemenea, este bine ca părinţii să-şi observe cu atenţie copiii şi să le aleagă cadouri în funcţie de personalitatea lor.
"Cuburile reprezintă cele mai ofertante cadouri pentru copii. Cu acestea, copiii pot învăţa să numere, pot învăţa culorile, formele şi multe altele", spune psihologul, care mai precizează că avantajul acestui dar e şi preţul foarte redus.
Un alt cadou potrivit pentru micuţi este lego: sporeşte inventivitatea şi creativitatea, este indicat şi copiilor prea timizi, prea altruişti sau prea egoişti. Astfel, dacă le veţi lua lego, joc pe care este sfătuit să-l folosească împreună cu alţi copii, veţi avea plăcuta surpriză de a vedea cum personalitatea micuţului s-ar putea schimba.
Un cadou bine ales poate transforma un copil timid într-unul sociabil, unul egoist într-unul altruist şi chiar un zburdalnic într-un micuţ mult mai liniştit.
De asemenea, un joc de genul "Nu te supăra, frate!" poate face foarte bine copilului. Pentru că este un joc ce dezvoltă spiritul competitiv. Pentru că micuţul poate să înveţe să piardă, dar să şi împartă cu alţii cadoul său.
Pentru copiii timizi sau pentru cei egoişti sunt indicate şi jocurile de construcţie. Astfel, un micuţ se poate inspira din stilul altuia şi, pe viitor, va folosi ceea ce a învăţat. Cel mai bun cadou pentru copil este cel care îl va ajuta şi în viitor.
"Puzzle este, de asemenea, un joc bun pentru copii", spune psihologul. De ce? "Un joc de puzzle le dezvoltă creativitatea, imaginaţia, îi ajută să fie mai ordonaţi şi, mai ales, să aibă o imaginaţie distributivă."
Animale de pluş, dar şi reale
Vârsta de trei ani, când micuţul începe să verbalizeze, este cea mai potrivită pentru ca părinţii să-i ofere diverse animăluţe. Pruncii vor învăţa încet-încet cum se numesc aceste animăluţe, dar şi câte ceva despre ele: ce mânâncă, unde trăiesc, dacă sunt domestice sau sălbatice şi, mai ales, dacă sunt periculoase sau nu. În acest caz, un rol decisiv îl au părinţii.
Ei trebuie să ştie că animalele de companie sunt un cadou aproape terapeutic. În compania unui animal, copilul se simte mai puternic, se împrieteneşte mai uşor cu alţi copii, are un prieten care-i este mereu în preajmă şi, mai ales, începe să-şi dea seama că e responsabil de altă fiinţă. Pentru a fi total responsabilizat, este bine ca micuţul să fie cel care se ocupă aproape în totalitate de animăluţ: îl hrăneşte, îl duce la plimbare (în cazul câinilor), îl curăţă. Un astfel de cadou se oferă doar copiilor care au împlinit 7 ani.
Doar cu un dar bine gândit, părinţii îşi pot ghida copiii către un anumit drum în viaţă. Dacă adulţii îşi doresc să aibă un fiu pilot de avion, îi pot cumpăra copilului încă de mic jucării avioane. Asta nu înseamnă că micuţul trebuie sufocat cu astfel de cadouri. Dacă se observă că nu există nici o atracţie din partea copilului către ce speră adultul, nu trebuie insistat sub nici o formă! Deoarece cadourile s-ar putea transforma într-o corvoadă.
Adulţii pot încerca, tot cu ajutorul cadourilor, să-i responsabilizeze pe cei mici. Astfel, puteţi să achiziţionaţi, de exemplu, diverse seturi de bucătărie pentru fetiţe, pentru ca ele să înveţe cum se spală vesela. Este foarte bine ca un copil să ştie să facă diverse treburi casnice.
Pro sau contra calculator
Mulţi copii îi cer lui Moş Nicolae sau lui Moş Crăciun un computer. Dar mulţi părinţi sunt în dubiu. Psihologul Ozana Ilie recomandă părinţilor să amâne cât mai mult achiziţionarea unui calculator. "Dacă totuşi acest lucru s-a întâmplat, copilul trebuie să aibă un program adecvat de stat la calculator, respectiv nu mai mult de o oră pe zi. Această restricţie este valabilă în cazul preşcolarilor. Calculatorul crează dependenţă, copilul nu mai iese din casă, rămânând lipit de birou ore întregi. La elevi, lucrurile se schimbă, deoarece aceştia pot folosi calculatorul chiar pentru a-şi pregăti lecţiile.
Important!
· Înainte de a cumpăra un cadou, fiţi atent la ce şi-ar dori copilul.
· Nu luaţi o jucărie doar pentru că aţi auzit de la colegi sau prieteni că le place copiilor lor.
· Citiţi cu atenţie pe etichetă vârsta copiilor cărora li se adresează jucăriile. Dacă acestea sunt formate din piese mici, copilul le poate înghiţi şi-şi poate face rău.
· Cadourile nu trebuie să suplinească iubirea pe care trebuie să o arătaţi permanent micuţilor, aşa că nu exageraţi!
· Promisiunile făcute trebuie respectate. Dacă îi promiteţi micuţului că Moş Nicolae şi Moş Crăciun îi vor aduce un anumit cadou, procedaţi întocmai.
Citește pe Antena3.ro