x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Un deliciu cu E 621

Un deliciu cu E 621

de Cristina Andreea Calin    |    09 Oct 2007   •   00:00
Un deliciu cu E 621

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Deliciu de carne, cam aceasta este impresia pe care a vrut să ne-o imprime producătorul. Monoglutamatul de sodiu i-a fost de mare ajutor. Nu acelaşi efect benefic il va avea şi asupra sănătăţii consumatorilor.CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Deliciu de carne, cam aceasta este impresia pe care a vrut să ne-o imprime producătorul. Monoglutamatul de sodiu i-a fost de mare ajutor. Nu acelaşi efect benefic il va avea şi asupra sănătăţii consumatorilor.


Carne de porc la conservă, cu nume sugestiv: "Delicia". Numai că citind eticheta ne dăm seama că deliciul este unul iluzoriu, provenit de la aditivii alimentari adăugaţi. De pe etichetă citim ingredientele conservei: "Carne porc, slănină, carne pasăre separată mecanic (MDM), şoric, proteină vegetală din soia, sare, condimente, stabilizator (polifosfat de sodiu E 452), potenţator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), dextroză, conservant (nitrit de sodiu E 250) colorant (carmin E 120)".


ANALIZÃ.... Produsul nu are etichetă nutriţională, dar din compoziţia lui deducem că are un profil nutriţional dezechilibrat cu un exces de grăsimi animale saturate nesănătoase care provin din slănină, carne de porc, MDM. Conserva mai conţine şi o serie de aditivi alimentari care au acţiune perturbatoare asupra metabolismului calciu-fosfor (E 452), potenţial alergen (E 621), potenţial cancerigen (E 250) şi coloranţi de asemenea cu potenţial alergen, ne explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Aceşti aditivi alimentari fac parte din cei cu risc crescut pentru sănătatea consumatorilor, nitritul de sodiu fiind inclus chiar in categoria aditivilor alimentari cancerigeni.

Tot din lista de ingrediente rezultă că produsul are şi o densitate calorică ridicată datorită conţinutului in special de grăsimi animale. Produsul conţine şi patru surse ascunse de sodiu, pe lăngă sare.


CONCLUZII.
Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, persoanelor cu afecţiuni hepatice, renale, bolnavilor cardiovasculari, celor suferinzi de cancere, celor cu maladii dermatologice, neurodegenerative, hipertensivilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum sodiu