x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Un rahat colorat

de Cristina Andreea Calin    |    02 Oct 2007   •   00:00
Un rahat colorat

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Pe lăngă probleme obişnuite pe care le poate provoca un produs obţinut in principal din zahăr, rahatul Sultan mai are una. Este colorat cu nişte ingrediente-minune, pe care producătorul a uitat să le menţioneze. Sau e secret de producţie?CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
Pe lăngă probleme obişnuite pe care le poate provoca un produs obţinut in principal din zahăr, rahatul Sultan mai are una. Este colorat cu nişte ingrediente-minune, pe care producătorul a uitat să le menţioneze. Sau e secret de producţie?


Pănă la un punct, eticheta rahatului "Sultan" este una normală. Numai că producătorul uită să menţioneze ce fel de arome a pus şi, mai grav, omite şi numele coloranţilor folosiţi. Citim de pe etichetă: "Ingrediente: zahăr, amidon, apă, glucoză, fructoză, albuş de ou, arahide, fulgi de cocos, acidifiant (acid citric E 330), aromă identic naturală (artificială - n.r.), colorant alimentar". Tot de pe etichetă aflăm că dacă vom consuma 100 de grame de produs vom asimila 3, 65 g proteine, 9,2 g lipide, 80,5 g glucide şi 391,5kcal


ANALIZÃ.... Rahatul Sultan este un produs zaharos tradiţional, de origine orientală, cu un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, majoritatea cu index glicemic foarte ridicat, periculos pentru pancreasul endocrin. Produsul conţine colorant alimentar nespecificat conform legislaţiei in vigoare, fie sub cod alfa numeric (E), fie cu denumirea chimică. Colorantul alimentar folosit ar putea schimba cu totul recomandările pentru acest produs. Mai mult, in cutie sunt trei tipuri de rahat, aşa incăt este clar că s-au folosit trei coloranţi. De asemenea, produsul conţine surse de proteine cu potenţial alergen (albuş de ou şi arahide). Densitatea calorică a rahatului este foarte ridicată, atrage atenţia profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (hipertensiune, diabet de tip 2, maladii cardiovasculare), femeilor insărcinate şi celor care alăptează, alergicilor, copiilor. Produsul este interzis diabeticilor. Persoanele cu alergie la albuşul de ou, arahide il vor evita.

×
Subiecte în articol: bun de consum