x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Un ştrudel, două compoziţii

Un ştrudel, două compoziţii

de Cristina Andreea Calin    |    07 Apr 2008   •   00:00
Un ştrudel, două compoziţii

CE BEM, CE MÎNCĂM ● Multe calorii
Între eticheta în limba română şi cea pusă de producător sînt cîteva elemente diferite care pot schimba modul
în care poate fi perceput acest ştrudel.


CE BEM, CE MÎNCĂM ● Multe calorii
Între eticheta în limba română şi cea pusă de producător sînt cîteva elemente diferite care pot schimba modul
în care poate fi perceput acest ştrudel.


Ştrudelul cu mere analizat are o etichetă care ne induce în eroare. Pe eticheta în limba română scrie că merele au o pondere de 41%, pe eticheta în limba străină avem mai multe mere – 44%. Mai mult, traducătorul adaugă de la el că sunt folosite grăsimi vegetale hidrogenate, pe cînd producătorul nu face nici o precizare de acest tip. Eticheta completă acestui produs specifică următoarele ingrediente: "mere 41% (pe eticheta în limbile străine 44%), făină de grîu, margarină (ulei vegetal, grăsimi vegetale, grăsimi vegetale hidrogenate, ulei vegetal hidrogenat, apă, emulgatori-mono şi digliceride ale acizilor graşi E471), apă, zahăr, stafide 3%, amidon E E1420 (modificat în limbile străine), sare, scorţişoară, acidifiant: acid citric E 330, sirop de glucoză fructoză, agent de creştere alginat de sodiu E 401 şi calciu E 404, aromă". De asemenea, ni se spune că este "produs într-o fabrică în care se procesează nuci".


ANALIZĂ. Produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide şi conţine grăsimi sintetice hidrogenate periculoase pentru sănătate, după cum scrie pe eticheta în limba română. Glucidele conţinute de produs sunt cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat (zaharoză, sirop de glucoză-fructoză), dar şi absorbţie lentă (amidon), imprimînd produsului o încărcătură glicemică ridicată şi o densitate calorică mare. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că ştrudelul are în compoziţie o sursă ascunsă de sare, dar şi una de gluten. Menţionăm faptul că mărul din acest produs nu are aceeaşi valoare biologică şi sanogenă ca cel consumat în stare proaspătă.


CONCLUZII. Produsul va fi consumat cu moderaţie de către supraponderali şi obezi, dar şi de cei care suferă de sindrom metabolic (maladii cardiovasculare, hipertensiune, diabet, cancere, maladii neurodegenerative). Specialistul nostru precizează că ştrudelul analizat nu este indicat femeilor însărcinate şi care alăptează. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie.


×
Subiecte în articol: bun de consum