x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet UNIUNEA EUROPEANĂ/Liber la legume deformate

UNIUNEA EUROPEANĂ/Liber la legume deformate

de Steluta Indrei    |    22 Noi 2008   •   00:00
UNIUNEA EUROPEANĂ/Liber la legume deformate

Ne-am obişnuit să alegem castraveţi şi morcovi perfect drepţi, caise rotunde, fără nici o pată. Dar criteriul frumuseţii nu este valabil la raionul de fructe şi legume. Important este ca fructele şi legumele să nu fie tratate cu pesticide.



Uniunea Europeană a decis să elimine "standardele inutile de marketing" privind mărimea şi forma legumelor şi fructelor. Noile norme, care vor intra în vigoare din iulie 2009, permit comercializarea castraveţilor, morcovilor, dovleceilor curbaţi, a pepenilor şi cireşelor care nu au o formă perfect rotundă. Atât timp cât respectivele "defecte" nu afectează calităţile nutriţionale şi gustul fructelor şi legumelor, acestea pot fi vândute în supermarketuri. Printre legumele scutite de standardele privind mărimea şi forma se numără fasolea verde, vinetele, morcovii, castraveţii, dovleceii, sparanghelul, varza de Bruxelles, conopida, varza, ciupercile, usturoiul, prazul, ceapa, mazărea, ţelina, spanacul. Dintre fructe, caisele, cireşele, nucile, pepenii galbeni şi verzi, prunele vor putea fi comercializate chiar dacă nu sunt perfecte. "Acesta este începutul unei noi ere pentru castraveţii curbaţi şi morcovii noduroşi", a spus Mariann Fisher Boel, comisarul pentru Agricultură. Rămân sub restricţii merele, citricele, kiwi, salata verde, piersicile, nectarinele, perele, căpşunii, ardeii, strugurii şi roşiile.


Campanie europeană: "Pesticidele şi cancerul"

Două asociaţii din Franţa – Alianţa pentru Sănătate şi Mediu şi Mişcarea pentru Drepturile Generaţiilor Viitoare – au lansat o campanie privind limitarea utilizării pesticidelor, insecticidelor şi a altor substanţe chimice în cultivarea legumelor şi fructelor. Nutriţionişti din cadrul acestor asociaţii spun că este mai bine să consumăm legume şi fructe deformate, dar naturale decât unele cu aspect perfect, dar tratate cu pesticide.
"În Europa, în fiecare an, cel puţin un caz de can-cer din 100 este provocat de expunerea la pesticide", avertizează specialiştii. Scopul campaniei "Pesticidele şi cancerul" este acela de a-i determina pe responsabilii europeni să adopte măsuri privind reducerea cantităţii de substanţe chimice folosite în agricultură.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă