x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vănătorul cu şorici gros

Vănătorul cu şorici gros

de Cristina Andreea Calin    |    04 Oct 2007   •   00:00
Vănătorul cu şorici gros

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
E vănătoresc doar cu numele. In interiorul membranei roşii se află un salam obişnuit, cu o mulţime de aditivi alimentari şi grăsimi de calitate inferioară, care nu aduc nici un beneficiu organismului.


CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M
E vănătoresc doar cu numele. In interiorul membranei roşii se află un salam obişnuit, cu o mulţime de aditivi alimentari şi grăsimi de calitate inferioară, care nu aduc nici un beneficiu organismului.


Cei de la Kosarom au inventat o reţetă nouă de salam vănătoresc fără pic de carne de vănat in el. Dacă vă imaginaţi că veţi mănca o combinaţie de carne de mistreţ cu căprioară sau iepure, veţi suferi o dezamăgire. Ingredientele sunt cele ale unui salam de porc căt se poate de domestic: "carne porc, emulsie şorici, slănină, gheaţă, proteină vegetală din soia, sare, condimente, arome, stabilizatori (polifosfaţi E 462), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301), zahăr, potenţiator de aromă (glutamat monosodic E 621), colorant natural (carmin E 120), conservant (nitrit de sodiu E 250), proteină animală, dextroză, agenţi de ingroşare (gumă de guar E 412), extract de drojdie, fum natural. Membrană artificială necomestibilă. Produs fiert şi afumat. Ingredienţii utilizaţi nu conţin organisme modificate genetic".


ANALIZÃ.... Produsul analizat face parte din categoria salamurilor, dar, oricănd de specială ar fi reţeta, ar fi trebuit să conţină materii prime provenind de la animale sălbatice. Deşi nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că salamul vănătoresc are un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi animale saturate nesănătoase (slănină) şi proteine colagenice de slabă calitate (emulsie de şorici). Salamul vănătoresc are şi o componentă importantă din proteină vegetală de soia, dar şi o pleiadă de aditivi alimentari reprezentaţi de stabilizatori, antioxidanţi, potenţiator de gust şi aromă, colorant, conservant, agent de ingroşare şi fum natural. Polifosfaţii E 462 contribuie la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, impiedicănd fixarea calciului in oase. Glutamatul monosodic E 621, unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari, poate da efecte adverse persoanelor sensibile, de la ameţeli la stări de leşin şi pierderi de memorie, dacă este consumat in cantităţi mari. Conservantul E 250 poate forma in tractul digestiv nitrozamine cancerigene, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, fumul natural conţine şi substanţe periculoase pentru sănătate: hidrocarburi policiclice aromate şi altele. De asemenea, produsul este o sursă de sodiu.


RECOMANDĂRI. Aditivii alimentari utilizaţi in produs şi cantitatea mare de grăsimi sunt motive serioase pentru ca specialistul nostru să nu recomande salamul vănătoresc supraponderalilor, obezilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, celor cu status proinflamator sistemic. In această ultimă categorie intră suferinzii de poliartite, cei cu procese inflamatorii ale sistemului respirator, diabeticii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, hipertensivii, suferinzii de boli hepatice şi renale, suferinzii de maladii neurologice şi neurodegenerative, bolnavii de cancer. De asemenea, persoanele cu eczeme, alergicii şi cei cu afecţiuni dermatologice ar trebui să evite consumarea acestui mezel. Produsul este interzis copiilor.


×
Subiecte în articol: bun de consum