x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Verdeţuri antistres

Verdeţuri antistres

de Georgeta Licsandru    |    25 Iun 2008   •   00:00
Verdeţuri antistres

BENEFICIU ● Spanacul, salata verde, sparanghelul stimuleazş sistemul nervos
Spanacul, salata verde, sparanghelul, varza combat stresul, anxietatea şi stările depresive, arată un studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA). Aceste legume conţin acid folic care stimulează sistemul nervos.



BENEFICIU ● Spanacul, salata verde, sparanghelul stimuleazş sistemul nervos
Spanacul, salata verde, sparanghelul, varza combat stresul, anxietatea şi stările depresive, arată un studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA). Aceste legume conţin acid folic care stimulează sistemul nervos.

Nervozitatea, anxietatea, insomniile, tulburările de memorie, labilitatea stării de spirit pot fi provocate şi de o lipsă a acidului folic, sau vitamina B9. Pornind de la această informaţie, cercetătorii de la Universitatea Harvard le sfătuiesc pe persoanele care prezintă aceste tulburări să mănînce spanac, salată, sparanghel, ceapă verde, varză. Cercetătorii de la Harvard au demonstrat că aceste legume au proprietăţi antidepresive, datorită acidului folic pe care îl conţin. 100 g de spanac furnizează 150 micrograme de acid folic, aceeaşi cantitate de varză – 75 micrograme, salata verde – 57 micrograme, ceapa verde – 54 micrograme. Studiul american explică modul de acţiune al acidului folic şi, implicit, al acestor legume: "Acidul folic stimulează producerea de serotonină la nivelul creierului. Serotonina, numită şi «hormonul fericirii», este o substanţă care dă senzaţia de bine a organismului şi menţine în stare de activitate şi vigilenţă creierul”. S-a demonstrat, de asemenea, că serotonina este cea care transmite creierului informaţia că organismului îi este foame. Un nivel scăzut de serotonină determină dorinţa permanentă de a mînca. Aşa se explică faptul că salatele de crtudităţi reuşesc să ne potolească foamea.

ASIMILARE. Studiul efectuat la Universitatea Harvard atrage atenţia că acidul folic nu se asimilează dacă avem o dietă dezechilibrată sau dacă suferim de boli ale sistemului digestiv. De asemenea, alcoolul împiedică asimilarea corespunzătoare a acidului folic din spanac, varză, salată verde, sparanghel. Pentru a stimula asimilarea acidului folic la nivelul intestinului, nutriţioniştii americani ne recomandă iaurturi cu bifidobacterii. În acelaşi timp, specialiştii ne sfătuiesc să mîncăm legume crude, şi nu pregătite termic, pentru a beneficia la maximum de acidul folic. Prin preparare termică, acidul folic din spanac, salată verde, sparanghel, varză dispare în proporţie de 70%-90%.

×
Subiecte în articol: verde folic alimentaţie sănătoasă