x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitamina K de la coagulare

Vitamina K de la coagulare

03 Apr 2006   •   00:00

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda administrarea unei doze de vitamina K in prima zi de viata. De ce? Care este rolul acestei vitamine mai putin cunoscute? Cat este de necesara organismului?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda administrarea unei doze de vitamina K in prima zi de viata. De ce? Care este rolul acestei vitamine mai putin cunoscute? Cat este de necesara organismului?

Ne lamureste dr. Nicoleta Mihaela Mindrescu, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul "N. Paulescu". Vitamina K este sintetizata in organism de bacteriile din flora intestinala si are proprietatea de a fi liposolubila (se dizolva in lipide). Rolul: intervine in coagularea sangelui si participa la fixarea calciului in oase. Doza zilnica necesara unui adult este de 45 mg de vitamina K. In mod normal, aceasta cantitate este asigurata de flora intestinala si de alimentatia bogata in legume verzi: broccoli, spanac, varza, salata, andive, sparanghel. Exista doua forme principale ale acestei substante: vitamina K1 – provine din alimentatie si intervine direct in procesul de coagulare si vitamina K2 – este produsa de flora intestinala si actioneaza mai degraba asupra procesului de calcifiere a oaselor. Administrata pe cale orala la nou-nascuti, vitamina K limiteaza riscurile de hemoragie. In cazul bebelusilor, prima doza consta intr-o fiola de 2 mg pe zi. A doua doza poate fi administrata intre a doua si a saptea zi de la nastere. Mamicile care alapteaza trebuie sa stie ca laptele matern nu are suficienta vitamina K si din aceasta cauza bebelusii lor prezinta riscul de a suferi hemoragii. In aceste situatii se recomanda suplimentarea cu vitamina K in primele sase saptamani de viata. In primele 10 zile de la nastere, copiii cu carente de vitamina K pot suferi echimoze (vanatai), hemoragii digestive sau la nivelul cordonului ombilical. Din fericire, sunt hemoragii mici care nu pun in pericol viata nou-nascutului. Dar atentie! Daca dupa o luna de la nastere cantitatea de vitamina K este in continuare insuficienta exista riscul unor hemoragii intracraniene, care se pot solda cu grave sechele neurologice sau pot fi chiar fatale.

LA ADULTI

In cazul adultilor, principalele indicatii ale vitaminei K sunt cu scop preventiv si de tratare a osteoporozei (K2), dar si de tratare a menstruatiilor abundente (K1), prevenire a aterosclerozei si a bolilor cardiovasculare (K2). Tratamentele cu antibiotice (pentru ca distrug flora intestinala), alcoolismul si unele medicamente anticolesterol si antiobezitate pot impiedica absorbtia vitaminei K. Un recent studiu american a scos la iveala ca uleiurile vegetale hidrogenate (margarinele) reduc de asemenea cantitatea de vitamina K. Congelarea alimentelor distruge vitamina K, ceea ce nu se intampla in cazul fierberii.

PREMIUL NOBEL. Descoperita in 1920 de biochimistul danez Carl Peter Hendrik, vitamina K a fost numita vitamina coagularii sangelui. Alegerea literei "K" provine de la faptul ca descoperirea a fost publicata in germana. Or, coagulare in limba lui Goethe se scrie cu "K" (Koagulation). Vitamina K a fost izolata pentru prima data in trifoi. Biochimistii Carl Peter Hendrik (Danemarca) si Doisy (SUA) au primit in 1943 Premiul Nobel in fiziologie si medicina pentru descoperirile lor legate de vitamina K. La putin timp, vitamina K2 a fost identificata in faina fermentata de peste, dupa care s-a descoperit ca aceasta molecula este produsa si in colon, daca flora intestinala este sanatoasa.

×
Subiecte în articol: vitamina alimentatie echilibrata