x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Zahăr ars şi colorat

Zahăr ars şi colorat

de Cristina Andreea Calin    |    18 Iun 2007   •   00:00
Zahăr ars şi colorat

CE BEM, CE MĂNCĂM
Inainte de a vă apuca de preparat crema de zahăr ars, citiţi cu atenţie eticheta şi dacă sunteţi alergici la vreunul dintre coloranţi, evitaţi consumarea desertului.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Inainte de a vă apuca de preparat crema de zahăr ars, citiţi cu atenţie eticheta şi dacă sunteţi alergici la vreunul dintre coloranţi, evitaţi consumarea desertului.

Tradiţionala cremă de zahăr ars se poate găsi pe piaţă şi intr-o variantă mai rapid de preparat, special adaptată pentru nevoile gospodinei. Nevoile legate de mai mult timp liber, pentru că, dacă e să ne referim la cele legate de nutriţie, lucrurile nu sunt chiar atăt de simple. Mai intăi trebuie să citim cu atenţie eticheta pentru a şti din ce va fi făcut desertul: "Pentru praf: zahăr, amidon din porumb, gelifiant caragenan (E 407), aromatizanţi aromă de vanilie şi vanilină, sare iodată, coloranţi galben de chinolină (E 104) şi galben orange S (E 110), aromă de caramel. Pentru sirop: sirop de glucoză, zahăr caramelizat, colorant caramel (unul dintre E150 a, b, c, d)".

Pe lăngă toate acestea mai trebuie să adăugaţi 0,5 litri de lapte. Valorile nutriţionale menţionate pe etichetă iau in calcul şi laptele adăugat. Astfel, o porţie de cremă de zahăr ars Dr. Oetker la final va avea o valoare energetică de 597kj /142 kcal, proteine 4 grame, glucide 22,2 grame, lipide 4,1 grame.


ANALIZĂ. Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, spune despre crema de zahăr ars analizată că este un produs tipic din gama cremelor pe bază de amidon şi zahăr cu topping de caramel. Acesta din urmă este preparat tot pe bază de zaharuri, prin anumite procedee termice şi chimice.

Din punct de vedere nutriţional produsul are un exces de glucide rafinate, iar caramelul conţine anumite substanţe suspectate de a creşte incidenţa unor maladii proliferative (cancere). Lipidele şi proteinele din preparatul final provin din lapte. Se cunoaşte faptul că grăsimile din lapte au un conţinut ridicat de acizi graşi saturaţi. Are o densitate energetică moderată.


CONCLUZIE. Mencinicopschi nu recomandă produsul diabeticilor, obezilor, supraponderalilor, persoanelor sensibile la coloranţii chimici de sinteză chinolină şi galben orange. Produsul poate fi consumat de suferinzii de celiachie, neavănd surse de gluten.

×
Subiecte în articol: bun de consum zahăr