x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Zilnic, peste 12 mg de zinc

Zilnic, peste 12 mg de zinc

de Magda Marincovici    |    12 Aug 2008   •   00:00
Zilnic, peste 12 mg de zinc
Sursa foto: Iustin Sullivan/

ARGUMENTE ● De ce să mîncăm peşte?
Acnee, piele uscată, unghii fragile, părul tern ... Sunt semnale că există o lipsă de zinc. Deoarece acest oligoelement este indispensabil bunei funcţionări a celulelor epidermei.



ARGUMENTE ● De ce să mîncăm peşte?
Acnee, piele uscată, unghii fragile, părul tern ... Sunt semnale că există o lipsă de zinc. Deoarece acest oligoelement este indispensabil bunei funcţionări a celulelor epidermei.

Zincul este un oligoelement prezent în cantitate foarte mică în corpul nostru: aproximativ 2,5 grame. Şi totuşi rolul zincului este capital. Zincul este prezent în peste 200 de reacţii chimice, mai ales în cele de sinteză a proteinelor. Zincul are valoroase proprietăţi de antioxidant, influenţînd procesele de creştere, respiraţie, sistemul endocrin, imunitar, reproductiv... Pentru piele, zincul este indispensabil. El uşurează cicatrizarea rănilor, fiind prescris în multe boli ale pielii: psoriazis, infecţii dermatologice. La ora actuală, este demonstrat rolul zincului în prevenirea şi tratarea acneei. În acest sens, zincul acţionează contra bacteriei care provoacă acneea şi, totodată, reduce intensitatea reacţiilor inflamatorii. Necesarul zilnic de zinc este de aproximativ 14 mg pentru bărbaţi şi 12 mg pentru femei. Chiar dacă zincul este prezent în numeroase alimente – peşte, fructe de mare, carne, ouă, cereale, legume uscate –, totuşi foarte multor persoane le lipseşte acest oligoelement. Nutriţioniştii spun că tabagismul, consumul mare de cafea, ceai, alcool, administrarea de diuretice perioade îndelungate şi stresul contribuie la epuizarea rezervelor de zinc. Acelaşi efect nociv asupra stării de sănătate îl au alimentele rafinate, care au fost sărăcite de cei mai valoroşi nutrienţi. Potrivit opiniei lui Patrick Holford exprimată în "La bible de la nutrition optimale", volum apărut la Editurile Marabout, făina rafinată nu conţine mai mult de 22% zinc, 78% pierzîndu-se în timpul procesării. Exact ca în cazul fierului, zincul din alimente de origine animală este mai bine asimilat de organismul nostru decît zincul din vegetale. Ceea ce explică de ce vegetarienii sunt mult mai expuşi lipsei de zinc.

O persoană care prezintă carenţă de zinc poate avea tulburări digestive, pielea uscată, acnee care se cicatrizează foarte greu, unghii fragile, pătate sau îngroşate. De asemenea, căderea părului este un simptom care anunţă o lipsă de zinc.  

SURSE. Alimentaţia echilibrată este suficientă pentru a ne face plinul de zinc. Stridiile şi carnea sunt în topul alimentelor celor mai bogate în zinc. Dimpotrivă, pîinea integrală sau germenii de grîu conţin fibre vegetale care diminuează absorbţia zincului. Vestea bună este că la persoanele cu lipsă de zinc creşte capacitatea de absorbţie a zincului şi scade la cele care au un aport mare de zinc. Astfel, reţineţi că vinul, evident în doze moderate, facilitează absorbţia zincului.

Top 10
(aliment - 100 g / Cantitate zinc)
● Stridii 16 mg ● Ficat de vacă 9 mg ● Ficat de porc 9 mg ● Germeni de grîu 7 mg ● Pîine integrală 5 mg ● Gălbenuş de ou 4 mg ● Ficat de raţă 4 mg ● Soia 3 mg ● Fasole uscată, linte 2 - 2,5 mg ● Peşte gras 2 - 2,5 mg

×
Subiecte în articol: zinc zincul alimentaţie sănătoasă