x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Armata SUA astupa gaura neagra a SRI

Armata SUA astupa gaura neagra a SRI

de Razvan Belciuganu    |    16 Ian 2006   •   00:00
Armata SUA astupa gaura neagra a SRI

SRI construieste, de zece ani, un spital la Balotesti. Presedintii s-au schimbat, guvernele au alternat, insa edificiul continua sa macine bugetul statului.

Serviciul Roman de Informatii isi construieste, de zece ani, un spital la Balotesti. Presedintii s-au schimbat, guvernele au alternat, insa edificiul continua sa macine bugetul. Calculele sumare arata ca pana acum s-au cheltuit aproximativ 45 de milioane de dolari. Pentru ca tot s-a facut si este ultramodern, i s-a gasit si destinatia: a fost oferit la pachet militarilor americani "incartiruiti" in noile baze de la Marea Neagra.

Constructorii bocanesc intr-una, de zece ani, in apropierea localitatii Balotesti. Pe drum, se-aude ecoul ciocanelor si bormasinelor dintr-o padure destul de intinsa. Te-afunzi in ea si iti apare in cale o ghereta din care iese sa te legitimeze un luptator al Serviciului Roman de Informatii. Dincolo de ea, in pustietatea aceea, se-ntinde santierul spitalului SRI. Spitalul de la Balotesti a fost trecut din reteaua sanitara de stat in administrarea Serviciului Roman de Informatii in 1994, devenind, evident, parte integranta a Spitalului SRI.

INTERES. De-atunci, insa, nici un bolnav nu i-a trecut poarta. Potrivit Biroului de presa al SRI, "la data preluarii in administratie constructiile si instalatiile se aflau intr-o stare avansata de deteriorare, fapt confirmat printr-un raport de expertiza si documentatie de consolidare elaborata de IPCT Bucuresti". Asadar, trebuia ca totul sa fie refacut. Pana in 1996 nu s-a gasit nici o letcaie, dar de-atunci s-a pornit tavalugul. In plina era, Magureanu si sub ochiul vigilent al generalului Gioni Popescu, insarcinatul cu logistica serviciului, caramizile au inceput sa refaca zidurile scorojite altadata chiar de ftizie. Reconstruirea edificiului a impacat din prima clipa interesele de partid si de stat ale PSD. Intre 1996 si 1998 s-au alocat de la bugetul de stat si din fondurile SRI 19,01 miliarde de lei. Adica, in jur de 5 milioane de dolari la cursul valutar al vremii. In 1999 si 2000 s-au alocat 3,7 miliarde de lei, respectiv 14, 9 miliarde de lei (fonduri alocate de CASAOPSNAJ) - ceea ce echivaleaza cu un milion de dolari.

HEI-RUP. Schimbarea politica din anul 2000 si pozitia capatata de generalul Gioni Popescu de director adjunct al SRI in 2001 schimba soarta caramizilor si prizelor lasate cam de izbeliste. Cu o noua strategie pusa la punct se intampla minunea. Guvernul PSD vireaza pentru sanatatea SRI sute de miliarde de lei. In 2003, CASAOPSNAJ (Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti) aloca initial 150 de miliarde de lei, pentru ca mai apoi Guvernul sa transfere de la buget alte 26,4 miliarde de lei. In acelasi ritm, CASAOPSNAJ ofera, in 2004, 150 de miliarde de lei, iar Guvernul suplimenteaza cu alte 22,8 miliarde de lei. Pentru anul 2005, Guvernul Adrian Nastase lasa o mostenire hotarata. Astfel, prin HG 1881/2004 se dispune alocarea a 200 miliarde de lei pentru Spitalul SRI, iar Guvernul "portocaliu" mai "ofera" 9,5 miliarde de lei. Potrivit Biroului de Presa al SRI, se preconizeaza ca anul acesta, in limita fondurilor, "se vor finaliza toate lucrarile prin punerea in functiune a statiei de epurare si a platformei administrative". Asadar, adunand sumele iese o nimica toata de 25 milioane de dolari.

DOTARE. Timp de zece ani, ofiterii si subofiterii SRI, militarii din Armata si Jandarmerie, politistii, pompierii si magistratii au cotizat lunar la CASAOPSNAJ, iar noi, ceilalti, la buget pentru inaltarea unui spital care va avea 200 de paturi si va fi dotat ultimul racnet. Apropo, necesarul de dotare al Spitalului Balotesti a fost facuta pe alti bani grei. Statul a garantat pentru acest lucru un credit extern de 15 milioane de euro. Acestia s-au dus in 2003 pe aparatura livrata de Medicare, iar in 2004 de S&T. Pentru contractul 301/2003 in valoare de 4,26 milioane euro si 345/2004 in valoare de 3,79 milioane de euro s-au organizat licitatii. Pentru contractele 417/2003 in valoare de 1,58 de milioane de euro si 398/2004 in valoare de 5,03 milioane de euro procedura de atribuire a acestora catre Medicare si S&T a fost "sursa unica".

EXPERTIZE. Constructia propriu-zisa nu putea fi facuta fara alte cheltuieli. Expertiza pentru consolidarea cladirilor de la Spitalul Balotesti si proiectul tehnic pentru realizarea lucrarilor au fost elaborate in anul 1995 de catre Institutul de Proiectare, Cercetare si Tehnica de Calcul in Constructii. Valoarea de atunci a contractului de proiectare a fost de 344 de milioane de lei. "Prin contractul de proiectare mentionat s-au asigurat si detaliile de executie necesare lucrarilor de consolidare care s-au realizat in anii 1996-2002, perioada in care valoarea resurselor financiare destinate obiectivului a fost la un nivel minim", ne-a precizat Biroul de Presa al SRI. In acest sens, "incepand cu anul 2003, Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Securitatii Nationale si Autoritatii Judecatoresti a alocat resurse financiare pentru finalizarea lucrarilor de reamenajare a Spitalului Balotesti, in acest context fiind necesara elaborarea detaliilor de executie pentru perioada urmatoare", mai adauga sursa citata. Pentru acest lucru, SRI a incheiat cu societatea Profesional Construct (mostenitoarea institutului care a proiectat realizarea lucrarilor in 1995) un contract de consultanta si asistenta tehnica si unul de verificare tehnica a documentatiei. Ei bine, si de aceasta data bugetul a fost generos: in 2003 s-au platit pentru consultanta si asistenta tehnica: 868 de milioane de lei, iar pentru verificarea tehnica a documentatiei 4.943 de milioane de lei. In anul 2004 s-au efectuat plati pentru consultanta si asistenta tehnica in valoare de 1.375 de milioane de lei, iar pentru verificarea tehnica a documentatiei, in valoare de 2.979 de milioane de lei, pentru ca in 2005 sa se plateasca pentru consultanta si asistenta tehnica 871 milioane de lei, iar pentru verificarea tehnica a documentatiei, 1.390 de milioane de lei. "Astfel, valoarea totala achitata pentru serviciile de proiectare, asistenta tehnica, consultanta si verificare tehnica este de 12.770 de milioane de lei", mai spune Biroul de Presa al SRI.

DESTINATIE. Reprezentantii SRI afirma ca acest spital va fi destinat tuturor celor din sistemul national de aparare, dar si civililor care locuiesc in zona Balotesti. Tinand cont de faptul ca fostul premier, Adrian Nastase, cel care a dirijat atatea sute de miliarde pentru Spitalul SRI in timpul mandatului sau, are pamant la Balotesti, se intelege ca, in caz de Doamne fereste!, va avea acces dincolo de punctul de control unde vegheaza luptatorii SRI. Pana una alta, conform acestor reprezentanti ai serviciului, Spitalul SRI este oferit de autoritatile romane militarilor americani din bazele care tocmai se infiinteaza la tarmul Marii Negre.

MOTIV
"La data preluarii in administrare constructiile si instalatiile se aflau intr-o stare avansata de deteriorare, fapt confirmat printr-un raport de expertiza si documentatie de consolidare elaborata de IPCT Bucuresti" - Biroul de Presa al SRI

GARANTIE
"Necesarul de dotare al Spitalului Balotesti a fost fundamentat, constituind baza de aprobare a Hotararii de Guvern nr. 249/2000 prin care s-a aprobat garantarea unui credit extern in valoare de 15 milioane de euro" - Biroul de Presa al SRI
×