Frecvent auzim: "Nu te atinge de alunite!". "Vedem alunite care demult nu mai sunt alunite, ci cancer, adesea cu metastaze", ne avertizeaza medicul dermatolog Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica. Sunt cateva semne care apar intr-un timp relativ scurt, ce nu trebuie neglijate: modificari ale dimensiunii, conturului alunitei, infectarea acesteia. Nu trebuie omis riscul declansarii unui cancer in urma traumatizarii alunitei.
Usor de observat este si schimbarea culorii alunitei. In acest caz, atat innegrirea, cat si decolorarea sunt considerate semnale de alarma. "Cancerul de piele se dezvolta la vedere, incat poate fi prevenit", spune profesor doctor Calin Giurcaneanu, medic dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Prevenirea presupune evitarea expunerii neprotejate la soare si consultarea imediata a specialistului in cazul in care am observat modificari ale numarului si aspectului alunitelor. Din pacate, persista mentalitati gresite: ca pielea alba e urata, ca nu poti iesi la plaja alba ca laptele, ca pielea ciocolatie inseamna sanatate... Si mai ales tinerele intr-un numar din ce in ce mai mare merg la solar. "Prevenirea incepe din prima copilarie.
Daca in primii 15 ani de viata suferim 4-5 arsuri solare, riscul cancerului cutanat in jurul varstei de 30-40 de ani creste la 20%-30%", precizeaza prof. dr. Giurcaneanu. Pentru a asigura o protectie eficienta a pielii de efectele acute si cronice ale radiatiilor solare este nevoie de modificarea comportamentului fata de soare si de folosirea fotoprotectoarelor. "Eu folosesc crema cu factor de protectie 15. Corect ar trebui sa aplicam 2 mililitri de crema pe un centimetru patrat de piele, din doua in doua ore. Ceea ce nu facem", spune medicul Mihaela Leventer. Trebuie sa stim ca nu exista crema fotoprotectoare 100% contra ultravioletelor, eficienta fiind conditionata de asocierea cu celelalte masuri de protectie: evitarea soarelui intre 10:00 si 14:00, imbracaminte protectoare, alimentatie bogata in antioxidanti.
Testare dermatoscopica
"Nu avem statistici la nivel national privitor la evolutia cancerului de piele. Dar din cazuistica de zi cu zi ne dam seama ca a crescut frecventa cancerului la varste din ce in ce mai mici", semnaleaza medicul Mihaela Leventer. Testarea la dermatoscop este o modalitate de depistare precoce a cancerului de piele. Dar, mai mult, cabinetele particulare sunt dotate cu dermatoscop si oricum nu este o procedura decontata prin casele de asigurari. La dermatoscop se stabileste natura modificarilor intervenite la nivelul unei alunite, ajutand foarte mult la precizarea diagnosticului.
RIDURI. Fotoimbatranirea cutanata incepe in copilarie, primele semne clinice aparand dupa varsta de 20 de ani si se accentueaza cu inaintarea in varsta. Fotoimbatranirea se manifesta prin riduri, modificari ale culorii si texturii pielii, fragilitate, angioame, keratoze etc.
AVERTISMENT. Medicul Mihaela Leventer spune ca bronzarea artificiala emite atat ultraviolete A (UVA), cat si B (UVB). Chiar o doza mica de UVB si de UVA, folosite de solar, poate cauza cancer de piele. In conditiile schimbarii intensitatii luminoase din cauza subtierii stratului de ozon si ale agresarii suplimentare a pielii prin folosirea solarului se explica cresterea incidentei neoplasmului cutanat. Expertii considera ca 15-30 de minute petrecute intr-un salon de bronzare sunt la fel de periculoase ca o zi de stat la soare fara protejarea pielii.