x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Petrolul şi-a băgat în poartă mafia pariurilor sportive. Rapid-Petrolul, meci aranjat!

Petrolul şi-a băgat în poartă mafia pariurilor sportive. Rapid-Petrolul, meci aranjat!

de Cara Fiori    |    11 Mar 2012   •   21:00
Petrolul şi-a băgat în poartă mafia pariurilor sportive. Rapid-Petrolul, meci aranjat!

Nici n-a intrat bine Petrolul Ploiesti in prima liga ca s-a si ales cu un pocinog pe cap. Numele pocinogului este Matteo Gritti, portarul transferat in februarie anul acesta. Gritti a venit la Petrolul liber de contract, dar pana sa ajunga aici s-a plimbat pe la opt echipe din Italia si Elvetia in 14 ani, conform site-ului transfermarkt.de. Gritti s-a transferat in fiecare an la o alta echipa, cu exceptia AC Bellizona, unde a stat trei ani.

Anchete multinationale impotriva mafiei din pariuri
Matteo Gritti e de fel italian din Bergamo, s-a nascut in 1980 si inainte de a sta in poarta ploiestenilor a mai jucat si la FC Chiasso. Aici l-a intalnit pe Almir Gegic, un atacant si cateodata mijlocas cu dubla cetatenie sarba si turca. Ca s-au intalnit si au jucat impreuna din 2007 pana in 2008, cand Gritti a plecat la Young Boys, nu e o problema. Problema este ca s-au intalnit cu folos in folosul lor si in defavoarea suporterilor. Gritti este anchetat atat de procurorii din Italia, cat si de cei din Elvetia pentru ca este considerat ca fiind unul din fruntasii europeni ai meciurilor aranjate. Gritti, conform unor marturii ale unor jucatori din divizia secunda italiana, care sunt inculpati intr-unul dintre dosarele legate de mafia pariurilor sportive, este veriga dintre Gegic si un grup organizat care aranja meciuri inca din sezonul 2008/2009. Unul dintre cei doi fotbalisti inculpati a jucat alaturi de Gritti cand acesta evolua pentru Atalanta Bergamo si UC AlbinoLeffe. Procurorii italieni din Cremona il cauta pe Gritti pentru audieri, dar pana acum nu au avut sanse sa dea nas in nas cu el, pentru ca acesta plecase in strainatate. Se pare ca urmatorul pas este ca portarul Petrolului Ploiesti sa fie dat in urmarire daca nu se prezinta la audieri.

Banii din Singapore pentru meciuri din Europa
Gritti si Gegici, impreuna cu cei doi jucatori din Serie B inculpati deja, s-au intalnit de mai multe ori prin restaurante pentru a stabili scorurile din mai multe partide care urmau sa aiba loc. Banii pentru pariuri veneau de la o filiera din Singapore, condusa de Wilson Maj Perumal, arestat in februarie 2011 in Finlanda, impreuna cu noua fotbalisti din Zambia si Georgia, pentru trucarea unor meciuri tocmai la Polul Nord, in Laponia. Din declaratiile aflate la dosar ale celor doi inculpati din Serie B, ale lui Perumal, care si-a dat drumul la gura, dar si din interceptarile anchetatorilor reiese ca grupul din care facea parte Gritti a aranjat 30 de meciuri din primele doua ligi italiene si elvetiene. Pariurile se faceau pe site-uri online din Singapore, nu numai pe rezultat, ci si pe numarul de goluri marcate. Banii veneau de la Perumal si asociatii lui care erau implicati in meciuri trucate din peste 30 de tari din Europa si Asia, printre ele aflandu-se si Romania. Frauda se pare ca a fost atat de mare, incat si casele de pariuri din Europa s-au plans anchetatorilor, ba mai mult au pus la dispozitia acestora toate datele care dovedesc modalitatea in care au fost inselate de singaporezi si oamenii lor din Europa. Casele de pariuri s-au dus cu jalba la procurori pentru ca au fost obligate sa plateasca sume mari de bani, pentru pariuri puse pe meciuri la care abia daca se strangeau cu greu cateva zeci de spectatori. Organizatia lui Perumal, din care facea parte si portarul Petrolului, castiga intre 500.000 si 1,5 milioane de euro la fiecare meci, fotbalistii primind intre 15.000 si 30.000 la fiecare partida aranjata. Wilson Maj Perumal a povestit anchetatorilor finlandezi ca partea operativa a organizatiei sale se numea "Tiganii" si avea sarcina de a gasi jucatori coruptibili si ca seful acestui grup era Gegic, un jucator a carui valoare de piata era de 50.000 de euro, deci cat vreo doua partide aranjate. Conform site-ului transfermark.de, in sezonul 2010/2011 Gritti nu a primit gol in trei partide, iar din 2008 pana in 2010 a reusit sa apere cu succes poarta echipelor la care juca in numai doua meciuri pe sezon. Imediat ce a fost transferat, el a debutat ca titular pentru Petrolul Ploiesti in meciul din 4 martie cu FC Vaslui din etapa trecuta si a incasat doua goluri. Titular a fost si in meciul cu Rapid din Giulesti de duminica, meci la care a incasat doua goluri, scor impus de mafia pariurilor.

Dupa meci, intrebat de reporterii nostri despre acuzatiile aduse, Gritti a spus ca nu comenteaza, iar Rachita, vadit surprins, s-a zborsit la ei: "ce , e Cancan TV?", si aplecat suparat.



×
Subiecte în articol: mafia pariurilor