x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoza meteo pentru IARNA 2017 – 2018. Când va cădea prima ninsoare

Prognoza meteo pentru IARNA 2017 – 2018. Când va cădea prima ninsoare

18 Sep 2017   •   08:59
Prognoza meteo pentru IARNA 2017 – 2018. Când va cădea prima ninsoare
Sursa foto: Dainis Derics/Getty Images/iStockphoto

Meteorologii au anunţat prognoza meteo pentru iarna 2017 – 2018 și spun că vom avea temperaturi aproape ca vara în luna noiembrie, dar ne aşteaptă gerul năprasnic în decembrie şi ianuarie. 

De asemenea, dispeceratul Energetic Național se așteaptă ca în această iarnă sa se înregistreze consumuri-record de electricitate și gaze naturale, potrivit a1.ro.

SEPTEMBRIE: Temperatura va avea valori mai ridicate decât normal în sud și în vest, adică peste 18–19 grade, și va ploua slab. 

OCTOMBRIE: În sudul și vestul țării, va fi mai cald decât ar trebui în această perioadă, cu valori de peste 14 grade. Precipitațiile vor fi în exces în nordul țării.

NOIEMBRIE:  Luna noiembrie debuteză cu un regim mult mai coborât. „Este cea mai secetoasă lună a toamnei şi cea mai rece. Este posibil să vorbim de intervale mai calde, întrerupte brusc de perioade reci. Ultima lună a toamnei debutează însă cu o vreme mai rece decât în mod obişnuit," a declarat Elena Mateescu.

 

Pentru luna noiembrie, meteorologii estimează temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest, şi vor fi apropiate de normal în restul regiunilor. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei şi Transilvaniei (între zero şi 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea. 

Cantităţile totale de precipitaţii se vor situa, în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare în regiunile centrale, adică peste norma stabilită la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureş (până la 77 l/mp) şi Crişana (până la 63 l/mp). La polul opus se află Moldova, cu cantităţi de apă cuprinse între 23 şi 36 l/mp. 

DECEMBRIE: Această lună vine cu ger năprasnic.

„Din punct de vedere termic, este o lună normală, mai bogată în precipitaţii în partea de sud-est, est şi centru a ţării. Regimul de temperaturi scade în continuare. Vorbim de o temperatură medie de minus 0,8 grade. Aduce cel puţin unul, două fenomene de viscol, temperaturi foarte coborâte, minus 15, posibil minus 20 de grade," a declarat directorul ANM.

Potrivit ANM, în prima lună de iarnă a acestui an, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la -0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul ţării. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi zero grade Celsius, în Moldova şi Transilvania, respectiv între zero şi trei grade Celsius, în Dobrogea. 

Pe de altă parte, precipitaţiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale şi sudice, şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, în Banat şi Crişana (până la 70 l/mp), iar în Dobrogea şi Moldova, cel mult 40 l/mp. 

ianuarie 2018. „Valori coborâte decât în mod obişnuit în zonele centrale şi nordice. Este posibil să vorbim de perioade lungi de ger. Nu ştim, în acest moment, cât de lungi vor fi".

În ianuarie, temperatura medie lunară va avea valori sub media climatologică de -2,1 grade Celsius, local, în nordul şi centrul ţării şi apropiate de normal în celelalte regiuni. Meteorologii vorbesc de două episoade posibile de viscol, perioade cu ger, minime de -20 spre -30 grade. Precipitatiile totale lunare vor avea o tendinta spre excedent in regiunile centrale si local in cele vestice, iar in restul tarii vor putea fi apropiate de mediile multianuale.

×
Subiecte în articol: meteo ninsoare iarna