x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi C&W Echinox: Dezvoltatorii români, cei mai activi cumpărători de terenuri în București

C&W Echinox: Dezvoltatorii români, cei mai activi cumpărători de terenuri în București

05 Apr 2018   •   07:52
C&W Echinox: Dezvoltatorii români, cei mai activi cumpărători de terenuri în București

Dezvoltatorii români, interesați în special de segmentul rezidențial, au fost în 2017 cei mai activi cumpărători de terenuri de mari dimensiuni pe raza Bucureștiului și a zonelor limitrofe, o premieră a ultimului deceniu în care investitorii străini au fost majoritari, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Suprafața totală a terenurilor tranzacționate în București la nivelul anului trecut a fost de 116 hectare, acesta fiind cel mai mare volum înregistrat în ultimii zece ani. Valoarea de tranzacționare a acestor terenuri este estimată la 216 milioane de euro, în creștere cu 69% față de anul precedent.

Firme controlate de investitori români, precum ERES, DVD Residential Imobiliare, Eden Capital Development, Impact, Exigent Development sau H4L Development, au realizat tranzacții cu o valoare cumulată de 110 milioane de euro, contribuind cu aproape 51% la volumul total tranzacționat. În timp ce investitorii locali s-au concentrat în principal pe terenuri pretabile pentru proiecte rezidențiale, investitori străini precum GTC, Atenor și Globalworth și-au asigurat poziții pentru noi proiecte de birouri în nordul și vestul orașului.

Cu toate acestea, în volumul total tranzacționat, cea mai mare pondere (aproape 42%) au avut-o loturile destinate proiectelor rezidențiale situate în toate zonele orașului, cu un accent mai ridicat pe zonele de nord și vest. În total, anul trecut au fost tranzacționate 48 de hectare pentru proiecte rezidențiale în cadrul cărora pot fi construite 10.000-15.000 de locuințe noi.

Cu privire la segmentul de birouri, in 2017 au fost tranzacționate cinci loturi de teren pe care pot fi construite noi spații de birouri cu o suprafață închiriabilă de circa 200.000 de metri pătrați.

Cele mai importante tranzacții cu terenuri destinate dezvoltării unor noi proiecte de retail sunt două foste fabrici – Policolor și Industria Iutei – loturi achiziționate pentru dezvoltarea unui parc de retail și a unui magazin de bricolaj.

Autostrada A1 rămâne cea mai atractivă zonă pentru segmentul logistic, întrucât CTP și P3, doi dintre principalii proprietari și dezvoltatori, au decis în 2017 să își consolideze poziția prin achiziții noi de terenuri. De asemenea, în zona Chitila, grupul polonez MLP a decis să revină pe piața locală prin achiziționarea unui teren 18,8 hectare in vederea dezvoltării unui proiect logistic de 80.000 de metri pătrați.

Perspectivele pe piața imobiliară din București rămân pozitive, însă numărul terenurilor mari din interiorul orașului, cu acces facil la utilități și mijloace de transport în comun, a început să se diminueze. Ratele de neocupare pentru proprietățile de birouri, retail și logistică au continuat să scadă în cursul anului 2017, reflectând o cerere durabilă și constantă din partea chiriașilor.

Alexandru Mitrache, Head of Land Development: „Ne așteptăm ca în anul 2018 terenurile altor mari foste fabrici, precum Griro, Helitube sau Aversa, care se întind pe suprafețe de aproximativ 10 hectare fiecare, sa intre în circuitul imobiliar pentru dezvoltarea unor proiecte rezidențiale, de retail sau mixte, incluzând aici și o componentă de birouri. Totodată, terenurile altor foste fabrici cu suprafețe de circa 5-6 ha, precum Ventilatorul sau Textila Dacia, sunt disponibile la vânzare și în atenția dezvoltatorilor. Astfel, pentru securizarea locațiilor cheie pentru următoarele proiecte semnificative ale Capitalei, dezvoltatorii ar putea face achiziții importante și anul acesta.”

×