x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cum a ajuns Clujul mai scump decât Bucureștiul

Cum a ajuns Clujul mai scump decât Bucureștiul

de Diana Scarlat    |    09 Iun 2016   •   14:30
Cum a ajuns Clujul mai scump decât Bucureștiul

Prețurile locuințelor au crescut la Cluj cu circa 11% anual, de când au crescut și vânzările de bilete la festivalurile de film sau de muzică, organizate în oraș. Constant au crescut și prețurile chiriior, dar scumpe sunt și serviciile, transportul și turismul. TIFF, Jazz in the park, Electric Castle, Untold sau MOX sunt cele mai renumite festivaluri de film și muzică din Cluj-Napoca, oraș care a devenit cel mai scump din țară.

Untold, We are Rocking The City şi TIFF – festivalul internațional de film care s-a desfășurat în ultimele două săptămâni - cer cei mai mulţi bani nerambursabili de la Primăria Cluj, dar aduc înapoi înzecit. Un studiu realizat anul acesta de Facultatea de Business din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” evaluează la 7,5 milioane de euro impactul Festivalul Internațional de Film Translilvania (TIFF) asupra economiei locale, după analiza vânzărilor de anul trecut. Studiul a analizat fondurile investite în economia locală pentru organizarea festivalului, taxele și impozitele locale generate de activitățile în directă legătură cu festivalul, dar și banii cheltuiți de participanți. Anul acesta festivalul a înregistrat cu circa 10% mai mulți spectatori decât anul trecut, deci și suma de 7,5 milioane de euro a fost depășită, în condițiile în care a primit o alocare bugetară de circa 500.000 de lei de la primărie și sponsorizări de aproape 1,7 milioane de euro.

Peste 85% dintre clujeni consideră că TIFF este cel mai reprezentantiv eveniment cultural al Clujului, contribuind la creșterea nivelului de educație, dar și la dezvoltarea infrastructurii locale.

„Festivalul a generat efecte importante în comunitate și prin educație, și prin implicarea în proiecte sociale. Era deja cunoscut faptul că TIFF a ajuns, în 15 ani, cel mai important brand cultural al orașului și unul din cele mai apreciate și respectate festivaluri de film din lume”.

Tudor Giurgiu, președintele festivalului TIFF

Conform studiului realizat de UBB, turiștii sunt preponderent persoane cu venituri ridicate, peste medie, 48% dintre ei alegând să se cazeze la hoteluri și pensiuni pentru o perioadă de 3 sau 4 nopți, la un tarif mediu de 94,8 lei / noapte. În timpul petrecut în Cluj, 70% dintre turiști văd cel puțin 2 filme pe zi, iar 40% văd cel puțin 3 filme. Rămâne însă suficient timp pentru a face cumpărături (8% din vizitatori) sau a ieși în oraș alături de prieteni (57,9%) – ceea ce înseamnă că 66% dintre turiștii atrași la Cluj de festival reprezintă o sursă de venituri pentru localuri sau magazine din oraș. Ei cheltuiesc în medie 57,6 lei/persoană pentru masa, la care se adaugă costul biletului la film și transportul. În plus, aproximativ 20% dintre turiști sunt public nou, veniți pentru prima dată la Cluj datorită TIFF.

La încasările provenite direct de la vizitatori se adaugă sumele cheltuite de rezidenți. Clujenii participă în medie la 5 zile ale festivalului, respectiv la 1,42 de evenimente/zi. Studiul arată că 80% dintre ei realizează și alte activități cu prilejul ieșirilor la film, plătind în medie 49,5 lei pentru bunuri și servicii ca urmare a participării la un eveniment al festivalului.

La ediția din 2015, TIFF și-a continuat creșterea și a stabilit un nou record de spectatori, cu peste 73.000 de bilete vândute, 110.000 de participanți (incluzând toate evenimentele gratuite, masterclass-urile, workshop-urile, lansările, expozițiile, concertele, petrecerile), 850 de profesioniști din lumea filmului invitați, 400 de proiecții și 223 de filme din 60 de țări.

Apartamentele s-au scumpit cu peste 20% în doi ani

La Cluj-Napoca, proprietarii cer tot mai mulţi bani de la o lună la alta. Potrivit analizei imobiliare.ro din primul trimestru al acestui an, prețurile de vânzare a apartamentelor au crescut cu 3,1% în ianuarie (de la 1.117 la 1.152 de euro pe metru pătrat util) şi cu 12,9% în ultimele 12 luni (de la 1.020 de euro pe metru pătrat). Specialiştii în imobiliare spun că prețurile cresc în acest ritm datorită evoluției fulminante a evenimentelor culturale din oraș, care atrag investiții și o creștere constantă a nivelului de trai. La acestea se adaugă facilitățile oferite de programul Prima Casă - un produs de creditare avantajos pentru tineri, cu o dobândă de 5% pentru euro şi 3,5% pentru lei. “Clujul a atras foarte mulţi investitori străini în IT, electronice plus companiile multinaţionale care au venit, astfel că tinerii după ce termină facultatea preferă să rămână în Cluj unde sunt bine plătiţi. Rezultă că ei sunt clienţi fideli ai creditelor şi chiriilor. În al treilea rând, sunt mulţi studenţi străini care sunt dispuşi să plătească mai mult la chirii”, explică Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare Cluj-Napoca. Această disponibilitate a crescut constanat și prețul chiriilor apartamentelor din oraș.

Apartamentele vechi se situează acum la o medie de 1.186 de euro pe metru pătrat util şi sunt mai scumpe cu 3,1% decât la finele lui decembrie 2015 şi cu 15,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut – când ajungeau la 1.150 şi, respectiv, la 1.026 de euro pe metru pătrat.

O analiză din 2015 făcută de imobiliare.ro arăta că un apartament din Cluj costa cu 6.000 de euro mai mult decât unul din București. Creșterea prețurilor a fost constantă în ultimii trei ani, cu circa 11% anual. “Înregistrând o creștere anuală a prețului solicitat de 11%, apartamentele din Cluj-Napoca au devenit cele mai scumpe din țară. Spre comparație, un apartament vechi cu două camere, cu o suprafață de 50 mp utili, este cu 3.900 de euro mai scump în Cluj decât în București. În cazul unei garsoniere, diferența este de aproximativ 2,300 de euro, în schimb, pentru un apartament cu trei camere de 75 metri pătrați, clujenii dau cu până la 6.000 de euro mai mult decât locuitorii Capitalei”, spune directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

În martie 2016, imobiliare.ro estima că piața va ajunge la un volum al tranzacțiilor de peste un miliard de euro în acest an, la Cluj. „Preţul mediu pe segmentul rezidenţial este, în acest moment, cel mai mare din ţară – undeva la circa 1.200 de euro pe metru pătrat, cu vârfuri ce depăşesc uşor 1.500 de euro pe metru pătrat”, spune și Ramona Cuc, Broker/Owner RE/MAX Grup de Lux. Aceasta confirmă că preţurile s-au majorat cu circa 12% în ultimul an.

Cel mai scump oraș al țării în materie de locuințe nu este Bucureștiul, ci un important centru regional, cu o populație de aproape șase ori mai mică, respectiv 324.756 de locuitori, față de 1.883.425 de locuitori ai Capitalei.

Cel mai recent eurobarometru al Comisiei Europene, “Quality of life in European cities 2015”, arată că 73% dintre locuitorii din Cluj-Napoca sunt mulţumiţi de faptul că trăiesc în acest oraş.

 

Transporturile și mâncarea, mai scumpe

Cluj-Napoca este mai scump decât multe oraşe din ţară, chiar decât Bucureştiul, în mai multe privinţe. Transportul în comun este mai scump decât în Bucureşti. În Capitală, preţul unei călătorii pe o linie urbană este de 1,3 lei şi 1,5 lei pe liniile preorăşeneşti. În Cluj-Napoca, în schimb, prețul este de 2 lei pentru un bilet cu o călătorie, la fel ca la Brașov, Târgu Mureş sau Timişoara. Pentru călătoria cu taxiul, majoritatea firmelor de profil din Bucureşti au un tarif de 1,39 lei pe kilometru, în timp ce la Cluj-Napoca, tariful la o călătorie cu taxiul este 2,5 lei pe kilometru.

La Cluj, o masă în oraș pentru două persoane nu poate costa mai puțin de 100 de lei, la fel ca la București. La Cluj, un fel de mâncare costă circa 25 de lei, iar o salată costă circa 15 lei, la un restaurant cu pretenţii medii. Site-ul Trip Advisor a realizat anul acesta un clasament al celor mai bune restaurante din Cluj, arătând că preţul mediu al unui meniu este de 50 lei dar poate să ajungă şi până la 150 lei.

 

  • Jazz in the Park va avea loc în perioada 27 iunie-3 iulie. În 2015, peste 5.000 de persoane au ales să susțină proiecte culturale și tineri talentați în cadrul Jazz in the Park și Picnic in the Park.
  • Electric Castle ajunge în 2016 la cea de a patra ediție și va avea loc între 14 și 17 iulie la Castelul Banffy din Bonțida. Primul headliner anunțat este trupa islandeză de post rock - Sigur Ros, un concert în premiră în România.
  • Untold 2016 se va desfășura în perioada 4-7 august, aducând la Cluj cei mai buni DJ internaționali. S-au scos la vânzare 55.000 de abonamente de patru zile, iar prețul acestora va crește progresiv, până la 450 lei plus taxe, pe măsură ce se apropie festivalul sau sunt prezentați artiștii din line-up. După atingerea pragului de 55.000 de abonamente, se vor putea cumpăra doar bilete de câte o zi. Untold 2016 se pregătește pentru o creștere usoară a traficului general, estimând 300.000 de festivalieri în cele patru zile.
  • MOX (Music Outdoor Experience) împlinește 5 ani în 2016. Va avea loc între 28 și 31 iulie, pe platoul de la Buscat Ski&Summer Resort, Vârful Buscat.

 

Festivalul Untold a devenit afacere privată

Cea mai mare sumă cerută Primăriei Cluj-Napoca pentru organizarea unui eveniment este pentru organizarea festivalului de muzică UNTOLD. Suma de 2.500.000 lei a fost solicitată de Asociația UNTOLD – UNTOLD Best Major Festival in Europe. O altă Asociaţie UNTOLD, de această dată “Asociația UNTOLD – European Volunteers Forum” a cerut 750.000 de lei pentru proiectul European Volunteers Forum. Anul trecut, festivalul UNTOLD a fost un eveniment public, proiectul major al programului Cluj-Napoca Capitală Europeană a Tineretului 2015, gestionat de Federaţia Share. Pentru rezervarea a doi artişti – Avicii şi David Guetta – Primăria Cluj-Napoca a contribuit cu 1.800.000 lei. Bugetul total al festivalului a fost de 4.500.000 euro. De organizarea celei de a doua ediţii a evenimentului se ocupă entitatea juridică SC Untold SRL, înfiinaţată în octombrie 2015, societate controlată în proporţie de 51% de Sorin Gadola, fiul milionarului Ştefan Gadola, şi 49% de Bogdan Buta, directorul general Untold, care deţine şi drepturile de autor asupra festivalului. Bugetul este estimat la suma de 5.000.000 euro, însă nu se cunoaşte contribuţia financiară exactă a investitorului privat.

Din lista publicată de Primăria municipiului Cluj-Napoca reiese că 316 organizaţii nonguvernamentale au solicitat sume nerambursabile de la bugetul local pentru activităţi nonprofit pentru interes general în anul 2016.

×