x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutorul pentru energie, până la 70% din venit

Ajutorul pentru energie, până la 70% din venit

de Valentin Gros    |    20 Ian 2021   •   06:31
Ajutorul pentru energie, până la 70% din venit

Guvernul a discutat, în primă lectură, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie, o iniţiativă legislativă care face valuri în România încă din 2012. Ajutorul financiar, acordat în funcție de resursele energetice utilizate de beneficiar, ar putea ajunge până aproape de 70% din venitul unei persoane dintr-o familie nevoiașă. De viitoarea lege se estimează că vor beneficia 427.000 de persoane. Specialiștii nu se arată foarte încântați de această inițiativă și avansează ideea că ar trebui înființată o instituție care să monitorizeze și să centralizeze informații cât mai exacte despre consumatorii cu adevărat vulnerabili.Iniţiatorul proiectului privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie este Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Conform propunerii de lege, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, sub forma compensației procentuale. Persoanele singure pot beneficia de sprijin dacă au un venit net lunar de până la 1.445 de lei. Pentru o familie, condiția este ca venitul net lunar mediu să nu depășească 810 lei per persoană.

 

Sprijinul nu poate depăşi valoarea facturii

 

Compensația nu poate fi mai mică de 10% din valoarea de referință, luată în calcul în funcție de sistemul de încălzire utilizat (și care reprezintă nivelul maxim al ajutorului), dar nici mai mare decât valoarea consumului facturat. Valoarea de referință este de 500 de lei pe lună pentru energie electrică, de 250 de lei pentru gaze naturale, și de 80 de lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Pentru energia termică, valoarea de referinţă a ajutorului lunar se stabilește în limita consumului mediu. Acesta este definit drept cantitatea de energie termică, măsurată în gigacalorii, necesară încălzirii locuinţei. Proiectul de lege cuprinde o anexă care stabilește acest parametru în funcție de zonă, numărul de camere, luna calendaristică.

Astfel, consumatorul vulnerabil poate încasa lunar între 50 și 500 de lei, dacă se încălzește cu energie electrică, între 25-250 de lei, dacă utilizează gaze naturale și între 8-80 de lei, dacă folosește cărbune sau un combustibil petrolier pentru încălzire. 

 

12.828  de persoane se estimează că vor primi subvenţii pentru energia electrică

 

 

Ajutorul de încălzire se acordă numai consumatorilor vulnerabili care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei, acordate în baza contractelor de muncă sau a altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice.

 

Câți bani pot primi persoanele defavorizate

 

Suplimentul pentru energie este calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de: 30 de lei pentru consumul de energie electrică; 10 lei pentru consumul de gaze naturale; 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri; 10 lei pentru consumul de energie termică. Acest tip de sprijin poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat. Acolo unde singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului se majorează la 50 de lei.

Așadar, un consumator vulnerabil care se încălzește cu gaze și are acces la electricitate ar putea beneficia de un sprijin de până la 280 de lei pe lună. Sprijinul maxim ce poate fi accesat de cetățeanul care se încălzește cu energie electrică și consumă suplimentar electricitate poate ajunge la 550 de lei, reprezentând 68% din baremul de 810 lei stabilit pentru venitul unei persoane considerate consumator vulnerabil.

 

Consumatorul vulnerabil de energie este persoana care locuiește singură sau în familie, și care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alţi factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

 

Proiectul de lege

 

 

AEI: Trebuie informații corecte despre gospodăriile afectate

 

Proiectul iniţiat de Ministerul Muncii nu a stârnit prea mult entuziasm în rândurile specialiștilor. Asociația Energia Inteligentă (AEI) consideră că inițiativa abordează doar parțial subiectul consumatorului vulnerabil, restrângând aria de acoperire a acestui termen strict la persoanele care se află în sărăcie energetică. În această categorie intră persoanele cu o capacitate redusă de a obține servicii energetice în condiții de preț accesibil. „Atragem atenția asupra faptului că prin perpetuarea unor politici publice ce vizează exclusiv acordarea de ajutoare sau subvenții, factorii decidenți riscă să piardă din vedere obiectivul principal al combaterii fenomenului sărăciei energetice, și anume, sprijinirea și responsabilizarea clientului vulnerabil pentru a ieși din paradigma vulnerabilității energetice”, se arată într-un studiu publicat de AEI. Asociația propune înființarea unei entități, în subordinea MMPS, care să se ocupe cu „strângerea informațiilor corecte privind numărul real al gospodăriilor afectate de sărăcie energetică”. 

×
Subiecte în articol: ajutor pentru energie electrica