x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chirica, un primar (C)onest: contract uriaş pentru firma de suflet

Chirica, un primar (C)onest: contract uriaş pentru firma de suflet

de Cristian Anton    |    17 Mar 2017   •   09:57
Chirica, un primar (C)onest: contract uriaş pentru firma de suflet
Sursa foto: Adrian CUBA / AGERPRES FOTO

Primăria Municipiului Iaşi va cheltui peste 15 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea reţelei de termoficare, pe baza unui contract atribuit în ultima zi lucrătoare a anului 2016. Banii vor merge către Conest SA, firma de casă a primarului Mihai Chirica. Legăturile dintre cei doi sunt extrem de strânse: edilul a fost angajatul societăţii ani de zile, iubita lui este şi acum salariată a Conest SA, iar cei doi locuiesc într-o vilă ce aparţine aceleiaşi firme.

 

Primăria Iaşi a atribuit pe 30.12.2016 două contracte pentru reabilitarea reţelei de termoficare a oraşului, lucrări ce vor fi finanţate prin intermediul Programului Operaţional de Infrastructură Mare (POIM). Primul contract presupune reabilitarea reţelei de termoficare primare, cu o valoare finală a înţelegerii de 46.940.934,79 lei, fără TVA, iar cel de-al doilea vizează reţeaua de termoficare secundară de distribuţie, pentru care se mai plătesc 21.078.910,97 lei. În total, Conest SA Iaşi, firma câştigătoare a licitaţiei a cărei rezultate au fost anunţate abia zilele acestea, va încasa mai bine de 68 de milioane de lei, fără TVA, echivalentul a peste 15 milioane de euro. O sumă impresionantă pentru orice companie din lume, dar care reprezintă a zecea parte din valoarea contractelor primite de Conest SA în ultimii ani de la autorităţile ieşene.

„Ameninţarea” primarului: „Va mai câştiga licitaţii”

Potrivit datelor din Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Conest SA a primit în perioada 2007- 2015 peste 150 de contracte publice, cea mai mare parte în judeţul Iaşi, în valoare totală de 150 milioane de euro. Printre cele mai importante, amintim 13 milioane de euro pentru construcţia unui pod în municipiul Iaşi, 9,2 milioane de euro de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pentru consolidarea unor clădiri, 8,4 milioane de euro de la primărie pentru înlocuirea unor conducte etc. Conest SA a raportat în 2015 un profit net de 1,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 165 milioane lei şi 506 angajaţi. Influenţa societăţii de construcţii controlate de omul de afaceri Viorel Cozma în rândul edililor ieşeni este atât de puternică, încât actualul primar Mihai Chirica declara, nonşalant, că firma „va mai câştiga licitaţii în Iaşi”. Iar premoniţiile lui Chirica sunt mai mult decât întemeiate, din motive cât se poate de evidente.

Chirica plus Conest egal „love”

Până a intra în administraţia locală, actualul primar Mihai Chirica a fost mulţi ani angajatul Conest SA. În 2002, era dirigintele de şantier la vila pe care firma i-o ridica primarului de atunci, Constantin Simirad. Pentru că s-a descurcat onorabil, Simirad l-a cooptat imediat pe Chirica director în primărie, iar contractele au început să curgă pentru Conest. În prezent, şi Cristina Popa, iubita lui Chirica şi fostă angajată a primăriei, este, la rândul său, angajată la Conest SA. În plus, cei doi locuiesc într-o vilă a Conest SA. Coincidenţele acestea au atras atenţia şi DNA, care a cerut în 2014 Primăriei Iaşi documentele referitoare la şase proiecte de infrastructură, cu o valoare totală de 370 milioane de lei. Manager de proiect într-unul din dosare, care vizează investiţii de 70 de milioane de lei de care a beneficiat Conest SA, a fost Mihai Chirică. 

 

Mihai Chirica nu-şi uită prima iubire şi oferă contracte impresionante fostului său angajator

×
Subiecte în articol: Mihai Chirica