x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Consiliul Concurenţei vrea să afle de ce avem carburanţi scumpi. Ce ascund companiile

Consiliul Concurenţei vrea să afle de ce avem carburanţi scumpi. Ce ascund companiile

de Daniela Ivan    |    21 Feb 2017   •   14:46
Consiliul Concurenţei vrea să afle de ce avem carburanţi scumpi. Ce ascund companiile
Sursa foto: djedzura/Getty Images/iStockphoto

Autoritatea de Concurenţă a demarat o investigaţie sectorială pe piaţa carburanţilor pentru a afla de ce preţul carburanţilor din România a crescut în ultima perioadă peste media din Uniunea Europeană. La începutul anului, după eliminarea supraaccizei şi scăderea TVA, preţurile au scăzut cu circa 46 de bani pe litru, însă acum au început să avanseze iar.

“Este semiadevărat că în România preţul carburanţilor este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE. Căutăm răspunsul. Vorbim de preţul fără taxe. Pentru noi este o evoluţie surprinzătoare. Ne uităm la schimbări de legislaţie. Vârful a fost în primul trimestru al lui 2016”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Potrivit datelor Oil Bulletin, dacă la data de 16 ianuarie, benzina costa 4,723 lei pe litru, în medie, la data de 23 ianuarie, preţul mediu era de 4,813 lei. Deci o scumpire de 9 bani. Şi motorina s-a scumpit cu 5 bani. Pe 16 ianuarie preţul mediu era de 4,711 lei pe litru, iar o săptămână mai târziu acesta a ajuns la 4,765 lei pe litru.

Chiriţoiu a mai precizat că în acest an instituţia pe care o conduce va "insista" pentru crearea platformei digitale destinate comparării preţurilor la combustibil, asemănătoare Monitorului Preţurilor, dar nu poate avansa un termen până la care această platformă va deveni fiuncţională.

Consiliul Concurenţei a realizat o analiză a preţurilor carburanţilor din România, în comparaţie cu cele de pe pieţele europene, în perioada 5 ianuarie - 5 iulie 2016, şi a publicat un raport în luna octombrie 2016 potrivit căruia piaţa analizată are o structură de oligopol.

 

"De undeva de la începutul anului trecut suntem peste media UE cu preţul la carburanţi, vorbim de preţul fără taxe. Cu taxe, suntem jos, statul român taxează mai puţin decât alte state. Unde intervin companiile este partea fără taxe" Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC

 

Piaţa carburanţilor din România se ridică la circa 10 miliarde de euro anual. Patru mari companii, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol, domină piaţa

 

 

×