x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Creşterea economică nu se vede în buget

Creşterea economică nu se vede în buget

de Daniela Ivan    |    14 Sep 2017   •   10:00
Creşterea economică nu se vede în buget

Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost aprobată ieri de Guvern în condițiile înregistrării unei creșteri economice de 5,8% pe primul semestru, ceea ce a determinat o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei. Însă, creşterea economică nu se vede în bugetul de stat, ci numai în bugetul general consolidat care cuprinde şi bugetul de asigurări sociale şi cele locale.

Veniturile la bugetul de stat se diminuează la venituri cu suma de 1,326 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 347,7 milioane de lei, pe fondul încasărilor reduse la TVA şi la impozit pe profit. Însă, veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB. Asta arată că încasările la CAS sunt mai bune decît s-a estimat prin proiectul de buget.

Fonduri pentru instituţii

Toate instituțiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. De asemenea, prin rectificarea bugetară se asigură plata majorărilor salariale pentru diferite categorii de personal din sistemul bugetar aprobate în acest an, extinderea acordării bursei studenților pe toată durata anului universitar, derularea "Start-up Nation-România", stimularea investițiilor cu impact major în economie, plata în avans a fondurilor de sprijin pentru agricultori.

Bugetul de stat are estimat, la venituri, un minus de 1,326 miliarde lei, conform noii rectificări bugetare, dar se înregistrează creșteri pe alte bugete, a anunțat ministrul Finanțelor Publice (MFP), Ionuț Mișa.

 

×
Subiecte în articol: rectificare bugetara