x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cultivarea cerealelor, o afacere prosperă. România, lider european. Topul firmelor cu cele mai tari business-uri

Cultivarea cerealelor, o afacere prosperă. România, lider european. Topul firmelor cu cele mai tari business-uri

de Daniela Ivan    |    21 Iun 2017   •   13:00
Cultivarea cerealelor, o afacere prosperă. România, lider european. Topul firmelor cu cele mai tari business-uri
Sursa foto: IakovKalinin/Getty Images/iStockphoto

Afacerile cu cereale s-au dublat în ultimii şapte ani, de la 8,34 miliarde de lei în 2009 au ajuns la 16,1 miliarde de lei în 2015, potrivit unei analize KeysFin. România a devenit principalul exportator de cereale din UE.

Peste 7.000 de firme, cu peste 40.000 de angajaţi, activează, în prezent, în agricultura românească, pe segmentul cultivării cerealelor.

Principalul jucător este Agro-Chirnogi SA, din Călăraşi, deţinută de acţionari libanezi, care a înregistrat anul trecut afaceri de 960,1 de milioane lei, aproape duble faţă de rezultatul din anul precedent. Şi profitul net a fost pe măsură, circa 12 milioane de lei.

Agricost SA, din Brăila, s-a clasat pe locul al doilea în piaţa producătorilor de cereale cu afaceri de 387,2 milioane lei, în creştere cu peste 21 milioane de lei faţă de rezultatul din anul precedent, şi un profit net de 71 milioane de lei.

Poziţia a treia este ocupată de firma vasluiană Plantagro-Com SRL, care are afaceri de 380,3 milioane lei şi un profit net de 13,7 milioane de lei în 2016.  

Între linii

România a devenit principalul exportator de cereale din Uniunea Europeană, potrivit datelor furnizate în luna mai. Firmele din ţara noastră au exportat 7,15 milioane de tone, aproape un sfert din totalul exporturilor europene de cereale din recolta 2016-2017.

×
Subiecte în articol: cultivare cereale