x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decizia care ne face dependenți energetic

Decizia care ne face dependenți energetic

de Adrian Stoica    |    04 Mai 2015   •   12:28
Decizia care ne face dependenți energetic
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Complexul Energetic se scufundă în probleme şi, odată cu el, viitorul celor peste 6.500 de angajaţi este tot mai sumbru. Guvernul caută cu disperare bani pentru salvarea colosului energetic, dar deocamdată totul este în ceaţă.

După ce proiectul guvernului de a acorda un ajutor de stat în valoare de 167 de milioane de lei, care ar fi permis CE Hunedoara să-şi continue activitatea, a fost respins de Comisia Europeană, pe motiv că în trecut a mai beneficiat de un ajutor de stat de nouă milioane de euro, situaţia a devenit explozivă în Valea Jiului. Pentru cei aproximativ 6.500 de angajati ai complexului spectrul şomajului este tot mai aproape. Deocamdată se vorbeşte doar despre şomaj tehnic, dar despre viitor nimeni nu le poate spune ceva acum oamenilor de acolo.

„Noi mai întâi trebuie să recuperăm cele nouă milioane de euro, pentru a putea să acordăm alt ajutor de stat. Deocamdată nu am găsit încă soluţii pentru recuperarea acestor bani”, ne-a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea. Presiunea este foarte mare, mai ales că finanţatorii externi ai României cer restructurarea complexului. Aceasta ar însemna şi costuri sociale mari, dar, în caz contrar, lichidarea este singura variantă acceptată. CE Hunedoara asigură în prezent circa 6% din producţia de energie a României, iar o eventuală închiderea colosului energetic va ridica probleme serioase, atât din punctul de vedere al asigurării consumului intern, dar mai ales din punctul de vedere al siguranţei Sistemului Energetic Naţional (SEN), pentru că unitatea are şi un rol strategic.

Cât despre varianta privatizării, ea pare, mai degrabă, un vis frumos, decât realitate. Mai mult, contractul cu chinezii de la CNEECC a fost reziliat după ce partea română s-a trezit că prin buzunare îi cam bate vântul.
 

×