x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Decontaminarea siturilor, după scor de risc

Decontaminarea siturilor, după scor de risc

de Adrian Stoica    |    30 Mai 2017   •   12:10
Decontaminarea siturilor, după scor de risc
Sursa foto: GABI BOHOLT/JURNALUL NATIONAL

Ministerul Mediului a pregătit un proiect de lege prin care propune realizarea Inventarului naţional al siturilor contaminate şi potenţial contaminate. Acesta ar urma să fie administrat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), dar de identificarea acestor zone se vor ocupa administraţiile publice locale.

ANPM va acorda un scor de risc fiecărui sit contaminat cuprins în Inventarul  naţional, iar pe baza acestui scor instituţia va prioritiza siturile în vederea realizării proiectelor de remediere ce vor fi finanţate pe baza criteriilor de selecţie considerând eligibilitatea şi relevanţa acestora. „Poluatorul are obligaţia de a suporta costurile de remediere a siturilor contaminate ce fac obiectul unui studiu de fezabilitate şi al unui proiect de remediere, elaborate după realizarea investigării detaliate şi evaluării riscului”, se mai precizează în proiect. Costurile estimative pentru decontaminarea celor 1.183 situri potenţial contaminate au fost estimate la 7,145 miliarde de euro, iar în cazul celor 210 situri contaminate cheltuielile s-ar ridica la 1,264 miliarde de euro, potrivit  Strategiei Naţionale şi Planului Naţional de Acţiune pentru Gestionarea Siturilor Contaminate adoptate în august 2015.

Din cele 32 de iazuri de decantare contaminate supravegheate de Garda de Mediu, până în noiembrie 2016 fuseseră ecologizate 24

×