x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie DEZLEGARE DE LA BĂSESCU / 20 de miliarde de euro împrumut de la FMI

DEZLEGARE DE LA BĂSESCU / 20 de miliarde de euro împrumut de la FMI

de Vali Blanaru    |    11 Mar 2009   •   00:00
DEZLEGARE DE LA BĂSESCU / 20 de miliarde de euro împrumut de la FMI

Toate drumurile duc la FMI, deşi până acum autorităţile, în frunte cu preşedintele Băsescu, se fereau ca dracul de tămâie de un eventual acord cu instituţia financiară.



Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care solicită începerea oficială a negocierilor pentru încheierea unui acord de finanţare. Valoarea împrumutului ar trebui să fie stabilită în discuţiile cu oficialii Comisiei şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) care vor începe astăzi o vizită de evaluare a economiei româneşti. De altfel, suma de care are nevoie România este marea necunoscută a acestor zile. Surse guvernamentale au declarat că Guvernul intenţionează să împrumute 19 miliarde de euro de la CE şi FMI. Evaluarea ar fi fost făcută de Ministerul Finanţelor Publice şi BNR. "O variantă de lucru este o facilitate de 12 miliarde de euro de la FMI şi un împrumut de 7 miliarde de euro de la UE. Discuţiile continuă, dar suma totală la care s-a ajuns este de 19 miliarde de euro", au declarat surse guvernamentale. O altă sursă apropiată negocierilor, estimează finanţarea solicitată la 20 de miliarde de euro, potrivit ziarului Financial Times. Până acum, nici BNR şi nici Ministerul Finanţelor nu au făcut publice oficiale aceste date. Cifrele exacte se vor cunoaşte de abia la 25 martie, când se va finaliza vizita delegaţiei FMI la Bucureşti. Experţii Fondului vor discuta zilele acestea cifrele acordului care va fi parte a unui program de finanţare multilaterală, susţinut de UE şi Banca Mondială, precum şi alte instituţii financiare internaţionale.

De altfel, drumurile par netezite pentru România. Uniunea Europeană (UE) este pregătită să sprijine România pentru a depăşi o posibilă criză de finanţare, a anunţat, Comisia Europenă (CE), după ce autorităţile au solicitat ajutorul insituţiilor financiare internaţionale. "Comisia se află în consultări strânse cu autorităţile române şi FMI pentru a ajunge la o soluţie comună de susţinere a situaţiei macroeconomice a României şi de sprijinire a sustenabilităţii balanţei de plăţi, printr-un pachet de finanţare multilateral proactiv", potrivit CE.

ALTERNATIVA LIBERALĂ
Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare, că nu credea că îl va vedea cum stă "în genunchi în faţa celor de la FMI" şi "le cerşeşte ajutorul", menţionând că şefii statelor UE au văzut, luni, în Parlament, un preşedinte "învins". "Domnule preşedinte Traian Băsescu, vă scriu pentru a face apel la Dumneavoastră să renunţaţi la intenţia de a semna un acord cu FMI şi să puneţi în practică măsuri economice de dreapta, care ar trebui să fie cuprinse într-un plan economic anti-criză. Sunt măsuri ca: acordarea unui bonus de 1.000 de euro firmelor are angajează şomeri, scăderea CAS-ului, accelerarea investiţiilor în infrastructură sau accesarea fondurilor europene, stimularea investiţiilor private, sprijinirea sectoului bancar", i-a transmis lui Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu.

AJUTOARE DEGEABA?
Un program multilateral de ajutoare externe pentru România, coordonat de FMI va avea efecte benefice pe termen scurt, sprijinind pieţele, însă nu va preveni recesiunea economică severă în 2009, potrivit institutului de cercetare Capital Economics, cu sediul la Londra. Analiştii consideră că un program de ajutoare externe de 20 de miliarde de euro, coordonat de FMI, similar cu cel obţinut de Ungaria în noiembrie 2008, ar acoperi datoria pe termen scurt a României şi ar relaxa temerile cu privire la un potenţial colaps financiar, sprijinind astfel un salt al pieţelor financiare. Pe termen lung, institutul consideră că, în contextul actual, orice redresare a pieţelor va fi de scurtă durată. "Un program FMI de ajutor nu schimbă cu nimic faptul că leul rămâne supraevaluat fundamental", se mai arată într-un comunicat Capital Econo mics. Leul a fost susţinut, recent, de intervenţiile BNR pe piaţa valutară, care ar fi "cu siguranţă" interzise printr-un acord cu FMI. Astfel, fără sprijinul băncii centrale, moneda naţională s-ar prăbuşi cu 15%, cursul urcând peste 5 lei/euro. BNR a publicat ieri un curs de referinţă de 4,2921 de lei/euro. În plus, analiştii consideră că ajutorul extern nu va preveni o recesiune severă în România în 2009. Un program de salvare nu va ajuta România să revină la trendul de dezvoltare din ultimii ani, se arată în comunicat.

Un sprijin financiar extern acordat României pentru depăşirea crizei financiare ar impune, probabil, măsuri de austeritate severe şi ar oferi un sprijin redus pe termen lung cotaţiei leului, consideră mai mulţi economişi consultaţi de Reuters. Finanţarea externă ar calma temerile privind o dezintegrare imediată a economiei şi ar putea conduce la o creştere pe termen scurt a cotaţiei monedei naţionale. Înţelegerea cu Fondul ar include condiţii de reducere a cheltuielilor bugetare peste cele asumate deja de guvern, respectiv un deficit bugetar de 2%, în scădere de la peste 5% în 2008. Deoarece bugetul este construit luând în calcul un avans economic de 2,5% din PIB, orice sprijin financiar ar include şi condiţia unor noi diminuări a cheltuielilor.

Eşecuri uitate şi transformate în argumente

La doar câteva săptămâni după ce respingea categoric un acord cu FMI, Băsescu a schimbat macazul şi a găsit "singura soluţie" pentru ieşirea din criză. Luni seară, la TVR, el a declarat: "Aduceţi-vă aminte că România a avut câteva acorduri cu Fondul, care au fost unele eşec, altele semieşec. Dar a avut unul fundamental care ne-a scos din criză şi am început creşterea economică. Eu am condus programul cu banca, şi era în tandem cu programul cu Fondul. O dată cu terminarea acelui program, România a început creşterea economică în 2000". În realitate însă, acordul stand by la care făcea referire Băsescu a fost unul din cele semieşuate. Valoarea acordului încheiat în 1999 a fost de 535 de milioane de dolari, din care România a reuşit să primească doar 180 de milioane de dolari iar în cele din urmă  acordul a fost blocat din cauza incapacităţii de reducere a arieratelor şi a salariilor bugetarilor.

Dispută în coaliţia guvernamentală

PC este împotriva încheierii unui acord de împrumut cu FMI, considerând că un astfel de împrumut nu ar face decât să înrobească populaţia, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al partidului, Bogdan Ciucă. "Un asemenea credit va sufoca populaţia", a adăugat Bogdan Ciucă. El a spus că firmele mari, care au bani şi contracte, nu vor fi afectate de acest acord cu FMI, ci omul de rând va resimţi foarte mult o asemenea îndatorare. PC consideră că fondurile puse la dispoziţie de UE sunt mai "umane", din punctul de vedere al condiţiilor care trebuie îndeplinite şi, de aceea, preferă ca un asemenea împrumut să fie contractat de România cu UE. Un eventual acord cu FMI a creat probleme în coaliţia de guvernământ. PSD s-a supărat deoarece PD-L nu l-a informat că Ministerul Finanţelor a trimis o scrisoare privind iniţierea demersurilor pentru contractarea unui împrumut extern  Comisiei Europene, subiect despre care social-demnocraţii au aflat din presă. Preşedintele social-democrat Mircea Geoană a declarat ieri seară, după întâlnirea conducerii PSD cu miniştrii partidului, că îi va cere astăzi premierului Boc o întâlnire a coaliţiei în care să se discute despre măsurile economice şi despre un posibil acord cu FMI. "Regret că acest început de discuţie cu FMI a fost şi rămâne într-o ceaţă şi un mister nejustificat", a spus Geoană. El a adăugat că nu este ceva nefiresc existenţa unei discuţii preliminare cu FMI, dar "este foarte rău"  să intrăm în eventuale negocieri fără să avem un mandat clar şi fără o imagine clară cu privire la consecinţele unui astfel de acord. (Dana Piciu)

×