x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Eugen Nicolescu, ministrul Energiei: România, pe locul al treilea în UE din punct de vedere al securității energetice

Eugen Nicolescu, ministrul Energiei: România, pe locul al treilea în UE din punct de vedere al securității energetice

de Daniela Ivan    |    21 Oct 2014   •   17:21
 Eugen Nicolescu, ministrul Energiei: România, pe locul al treilea în UE din punct de vedere al securității energetice

Testul de stres în materie de securitate energetică plasează România pe locul al treilea în UE după Danemarca și Estonia, mai puţin de 20% din nevoiele noastre de gaze sunt importante, iar poziţia noastră este stabilă, a declarat Eugen Nicolescu, ministrul Energiei, la summit-ului UE pentru Europa de Sud Est.

“Avem și şansa chiar să îmbunătăţim situaţia și la începutul anului 2020 putem să devenim independenţI energetic, ca rezultat al noilor investiţii. România a decis să investească în programul nuclear. Până acum, România a investit mai mult de un miliard de dolari în unităţile 3 și 4 de la Cernavodă, evident decizia corect este să continuăm, dar să vedem când și cu cine. Există deja câteva părţI interesante, dar nu s-a decis încă cu cine”, a declarat ministrul Energiei.

Coridorul sudic
Deschiderea coridorului sudic este de o importantă vitală pentru securitatea energetică a zonei, a declarat Kostas Karayannokos, de la Comisia de Stat pentru gaze din Grecia. “ După România, Grecia este următoarea ţară ca independenţă energetică. De aceea, promovăm investiţii care să creeze noi trasee de gaze în zonă, cum ar fi transconectorul Grecia-Bulgaria, care va fi o poartă către Europa de Sud-Est împreună cu interconectori mai mici cum ar fi cel dintre Bulgaria-România. Decizia finală de investiţie a interconectoruui s-a luat, construcţia începe în 2015 și sperăm că gazele vor circula începând cu 2017”, a declarat Karayannakos. Acesta a mai spus că în Europa scade consumul de gaze și ca urmare a preţurilor care anul trecut au fost de patru ori mai mari în Europa decât în SUA și diversificarea surselor va duce la scăderi de preţuri.

“ România este la locul potrivit pe magistrala energiei, suntem o verigă esenţială de la producători la consumatori în Europa”, a declarat Caius Rapanu, consilier al directorului general Transgaz. Acesta a amintit ca proiecte prioritare ale companiei, interconexiunea dintre Bulgaria și Ungaria și legătura cu Republica Moldova.
Investiţiile sunt sub presiune

Petrom va investi anul acesta mai mult decât în toţi anii de la privatizare până în prezent, dar companiile petroliere trebuie să lucreze împreună cu autorităţile pentru a găsi soluţii în special în ceea ce priveşte taxele, pentru a trece de această perioadă în care preţul barilului de petrol a scăzut la aproximativ 80 de dolari, a declarat și Gabriel Selischi, membru în boardul executiv al OMV Petrom.

“Vrem să continuăm să investim, dar vedem acum că preţul petrolului a scăzut la un nivel fără precedent. Trebuie să lucrăm împreună cu Guvernul și cu alţi actori din industrie pentru a trece de această perioadă dificilă. Cu 80 de dolari pe baril toate investiţiile sunt sub presiune. Trebuie să fim foarte atenţi cu taxarea”, a explicat Gabriel Selischi.

Industria rafinării este în mare suferinţă, a declarat Azamat Zhangulov, senior vice-preşedinte KMG Internaţional. “ Industria trebuie să simtă că guvernul român ne sprijinită pentru că creem multe locuri de muncă și dăm 1,3 miliarde de dolari pe an taxe și impozite. Asta are un efect multiplu, cam 30.000 de oameni depind de aceste slujbe. Împreună cu guvernul putem găsi soluţii. Industria rafinării este în cea mai mare suferinţă și am dori să continuăm investiţiile noastre, aici în România”, a declarat Azamat Zhangulov.

×