x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazele interne, tranzacţionate la Bursă

Gazele interne, tranzacţionate la Bursă

de Daniela Ivan    |    15 Iul 2014   •   16:53
Gazele interne, tranzacţionate la Bursă
Producătorii interni de gaze sunt obligaţi să vândă de ieri pe o piaţă centralizată cel puţin 20% din producţia proprie

Producătorii de gaze naturale din România au obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului intern, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014. Potrivit unui ordin aprobat joi de ANRE, pentru perioada 15 iulie – 31 decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale are obligaţia să încheie tranzacţii pe pieţele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producţia proprie destinată consumului pe piaţa concurenţială.

“De la aplicabilitatea obligaţiei mai sus amintite sunt exceptate cantităţile de gaze naturale din producţia internă proprie, care fac obiectul contractelor de vânzare a gazelor naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestui ordin”, precizează ANRE. Reprezentanţii Autorităţii mai susţin că, în condiţiile liberalizării totale a pieţei de gaze naturale pentru consumatorii noncasnici, această prevedere a fost instituită ca măsură de precauţie, pentru evitarea unei posibile situaţii în care producţia internă aferentă pieţei concurenţiale pentru anul 2015 ar putea fi indisponibilizată, prin semnarea de noi contracte de vânzare de gaze naturale ori de acte adiţionale la contractele în derulare. În România, există doi mai producători interni de gaze, Petrom şi Romgaz, cu cote de piaţă aproximativ egale, şi un al treilea producător, Amromco, cu o cotă foarte mică (1%).

Ce va fi de anul viitor

ANRE va elabora metodologia în baza căreia se va stabili obligaţia producătorilor şi furnizorilor de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate, cu începere din anul 2015 până la data de 31 decembrie 2018. ”Totodată, Ordinul ANRE nr. 62/2014 stipulează că – până la stabilirea de către ANRE a cantităţilor minime de gaze naturale din producţia proprie, pe care producătorii de gaze naturale şi operatorii economici afiliaţi acestora au obligaţia de a le tranzacţiona pe pieţele centralizate din România în anul 2015 – producătorii de gaze naturale sau operatorii economici afiliaţi acestora pot încheia contracte noi de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale sau acte adiţionale la contractele de vânzare de gaze naturale aferente pieţei concurenţiale aflate în derulare la data intrării în vigoare a ordinului, dar cantităţile din contractele menţionate anterior ale fiecărui producător sau operator economic afiliat acestuia nu pot depăşi, cumulativ, 25% din cantitatea de gaze naturale din producţia internă proprie destinată consumului intern din anul 201”, se mai arată în ordinul ANRE.

România produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale, la un consum de 14 miliarde metri cubi.

×