x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Harta dărilor. Statul ia o treime din banii familiilor

Harta dărilor. Statul ia o treime din banii familiilor

de Dan Straut    |    26 Iun 2020   •   10:59
Harta dărilor. Statul ia o treime din banii familiilor
Sursa foto: Ridofranz/Getty Images/iStockphoto

Chiar dacă, în România, cotele taxelor, impozitelor și contribuțiilor sociale plătite de contribuabili sunt egale la nivel național, povara fiscală este resimțită diferit de fiecare gospodărie în parte și în fiecare regiune a țării, proporțional cu diferențele de venituri și cu structura acestora. Ponderea cheltuielilor fiscale în bugetele familiilor oscilează între 26% (în Moldova) și 41,6% (în Capitală), fiind de două ori mai mare la oraș decât la sat, iar media națională - de 33% - înregistrată în 2019 este dublă față de cea din 2014. Diferențe enorme sunt înregistrate între gospodăriile de salariați și cele de agricultori, șomeri și pensionari sau între familiile cu copii și cele fără copii. Contribuțiile sociale reprezintă 85% din cheltuielile fiscale ale unei gospodării, iar impozitul pe salariu reprezintă 15%, arată statisticile oficiale analizate de Jurnalul.

 

 

„În anul 2019, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut o pondere de 33% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 1.350 de lei lunar pe o gospodărie”, arată Institutul Național de Statistică (INS) în publicația „Coordonate ale nivelului de trai din România”. Pentru comparație, seriile de date similare ale INS analizate de noi arată că, în urmă cu 5 ani, ponderea acestor cheltuieli era de 16,7%, suma nominală fiind de 379 de lei lunar. Rezultă, așadar, că ponderea taxelor și contribuțiilor în bugetele familiilor este astăzi de două ori mai mare față de cea din urmă cu cinci ani, iar suma nominală este de 3,5 ori mai mare.

Intrând în detaliile acestor plăți, statisticienii au observat că impozitul pe salariu a reprezentat 14,6% în anul 2019, iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) au fost de 84,8% (față de 83,9% în 2018), din totalul cheltuielilor fiscale.

 

Spune-mi cu ce te ocupi ca să-ți spun cât plătești

Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în care predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2019, ponderea acestora a fost de 43% la gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 21% la cele de şomeri, 14,7% la pensionari, 9% la lucrătorii pe cont propriu şi numai 6,9% în cazul gospodăriilor de agricultori. De altfel, potrivit INS, „în anul 2019, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 13,6 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 10 ori mai mare decât transferurile plătite de lucrătorii pe cont propriu în activităţi neagricole, de 7,2 ori mai mare decât ale pensionarilor şi de 5,1 ori mai mare decât ale gospodăriilor de şomeri”.

 

Spune-mi unde stai ca să-ți spun cât plătești

„În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni”, menționează statisticienii. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc., plătite în medie de o gospodărie din mediul urban, a fost de două ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 37,1% la orașe, respectiv de 25,6% la sate.

„În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est Moldova, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 911,5 lei lunar în medie pe o gospodărie (26% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.284,4 lei (41,6%). Restul regiunilor înregistrează niveluri între 1.107 și 1.490 de lei, cu ponderi în cheltuielile totale cuprinse între 30,5% și 34,6%”, se mai arată în publicația INS.

 

 

Mărimea familiei și sarcina fiscală

Ponderea transferurilor fiscale în cheltuielile totale este mai mare la gospodăriile formate din trei sau patru persoane (38,6%, respectiv 37,1%), care „cuprind în general mai mulţi salariaţi”, precizează INS. O pondere mai mică a transferurilor (22%) se regăseşte la gospodăriile cu o singură persoană. „Din aceleaşi motive, care ţin de frecvenţa gospodăriilor de salariaţi în totalul gospodăriilor din fiecare grupă, ponderea transferurilor este, în medie, mai mare în cazul gospodăriilor cu copii (37,5%) decât în cazul gospodăriilor fără copii (30,1%), fiind însă „considerabil mai mică în cazul celor cu patru şi mai mulţi copii (15,4%)”, arată statisticienii.

 

Cheltuiala totală a unei gospodării este de 4.091 de lei, bani din care 61% se duc pe consum, 33% pe taxe și impozite, iar restul - în economisire, producție și investiții.

 

O familie plătește lunar, în medie, 197,2 lei ca impozit pe salarii, 815,5 lei contribuții pentru pensii și 325,8 lei contribuții pentru sănătate, restul fiind pentru șomaj și alte cotizații

 

 

DATE INFOGRAFIE (harta regională)

 

Cheltuielile cu impozite, contribuții și cotizații

- lei/lună/gospodărie -

 

Nord-Est Moldova 911,5       VERDE

Sud-Est   1.159,4            GALBEN
Sud-Muntenia 1.162,2            GALBEN

Sud-Vest Oltenia    1.107,2    VERDE

Vest (Banat)   1.429,4            PORTOCALIU

Nord-Vest       1.489,7            ROȘU

Centru     1.426,8            PORTOCALIU

București-Ilfov       2.284,4 ROȘU

 

Sursa: INS

×