x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu creşte iar dobânda cheie în ciuda criticilor lui Dragnea

Isărescu creşte iar dobânda cheie în ciuda criticilor lui Dragnea

de Daniela Ivan    |    08 Mai 2018   •   11:09
Isărescu creşte iar dobânda cheie în ciuda criticilor lui Dragnea
Sursa foto: Karina Knapek

În plin scandal al scrisorilor dintre guvern, PSD  şi Banca Centrală  referitoare la majorarea prea abruptă a ratei dobânzii de referinţă, Mugur Isărescu rămâne pe poziţie şi majorează iar, pentru a treia oară, dobânda de politică monetră. Conducerea BNR a dat astfel undă verde creşterii dobânzilor la credite prin majorarea dobânzii-cheie de politică monetară, de la 2,25% la 2,5% precum şi prin majorarea facilităţii de creditare de la 3,25% la 3,5%.

Populaţia trebuie să fie acum mult mai atentă când ia un împrumut în lei pentru că dobânzile vor creşte într-un ritm amenţitor. La fel şi dobânzile la titlurile de stat se vor majora ca urmare a semnalului dat de BNR. Dobânda de politică monetară a devenit cuiul lui Pepelea în relaţia dintre Guvern şi BNR, după ce şeful PSD, Liviu Dragnea, a reproşat băncii centrale că politica monetară nu este coordonată cu politicile macroeconomice şi că a majorat prea abrupt rata dobânzii de referinţă, de două ori în primele două luni din 2018. Pe de altă parte, şeful BNR a precizat că a discutat săptămâna trecută cu premierul Viorica Dăncilă şi cu Liviu Dragnea. "Am discutat cam ce a fost trecut în scrisori. Aveţi scrisorile şi este bine să se înţeleagă ceea ce este în scrisori. Problemele economice sunt foarte serioase, nu contstau într-o negociere”, a spus Isărescu. Acesta a mai precizat că discutiile sunt normale. “Dânşii spun ce vrea votul popular, noi spunem ce vrea economia. Noi lucrăm cu pieţele, ei lucrează cu sondajele de opinie. Aşa sunt şi alesi, pe baza sondajelor merg la votul popular ", a declarat Isărescu.

După aproape 29 de ani în fruntea Băncii Naționale, Mugur Isărescu a anunțat că din 2019 nu va mai ocupa funcția de guvernator BNR. Atunci îi expiră actualul mandat şi prin această declarație Isărescu ne anunță că nu va mai cere Parlamentului să fie validat pentru un alt mandat.

×
Subiecte în articol: mugur isarescu