x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jumătate de miliard pentru afaceristul care a dat şpagă un pod

Jumătate de miliard pentru afaceristul care a dat şpagă un pod

de Cristian Anton    |    02 Sep 2019   •   08:00
Jumătate de miliard pentru afaceristul care a dat şpagă un pod
Sursa foto: i-Stockr/Getty Images/iStockphoto

Dimex 2000 Company SRL, o firmă de construcţii din Bistriţa Năsăud, a primit în ultimul an contracte publice de peste jumătate de miliard de lei. Firma este deţinută de omul de afaceri Ioan Scurtu, condamnat în 2015 la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, într-unul din cele mai ciudate dosare de corupţie. Afaceristul l-a convins pe prim-procurorul din Năsăud, Veturia Adriana Moldovan, să intervină pe lângă judecători pentru a-şi rezolva câteva dosare, construindu-i, în schimb, un pod la casa de vacanţă. Magistratul care a primit şpagă un pod a fost condamnat, definitiv, la doi ani de închisoare cu executare.

 

Consiliul Judeţean Mureş a atribuit pe 13 august 2019 un contract pentru „Servicii de proiectare, fază proiect tehnic şi execuţie a obiectivului de investiţii „Modernizarea drumurilor judeţene DJ 151 B şi DJ 142, Ungheni (DN 15)- Mica- Târnăveni (DN 14 A)”. Câştigătoare a fost desemnată asocierea condusă de Dimex 2000 Company SRL, din care mai fac parte nu mai puţin de 11 subcontractanţi. Valoarea totală a contractului este de 105.903.925,64 lei, fără TVA.

Afaceri dublate într-un an

Compania deţinută de Ioan Scurtu a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 129.437.653 lei şi un profit net de 6.301.294 lei, cu 223 de angajaţi. Afacerile şi profitul Dimex 2000 Company SRL au explodat anul trecut, dublându-se aproape faţă de 2017, iar reţeta acestui succes au fost banii publici. Firma a primit numai în intervalul iulie 2018- august 2019 un număr de 12 contracte de la stat, în valoare de peste jumătate de miliard de lei.

 

509.677.961,1 lei este valoarea contractelor primite de Dimex 2000 Company SRL de la stat în ultimul an

Au contribuit, printre alţii, la bunăstarea societăţii oraşul Năsăud (2,6 milioane de lei în septembrie pentru un pod), primăria din Runcu Salvei (5,5 milioane lei în septembrie 2018 pentru modernizarea unor drumuri), comuna Parva (5,9 milioane de lei în august 2018), oraşul Ulmeni (5 milioane de lei în iunie 2019 pentru extinderea reţelei de canalizare) etc. Cele mai mari contracte au venit de la Consiliul Judeţean Maramureş- 94 de milioane de lei în februarie 2019 pentru modernizarea unor drumuri şi de la primăria municipiului Hunedoara- 281 de milioane de lei, în noiembrie 2018, pentru reabilitarea sistemului rutier din oraş.

 

Ioan Scurtu, patronul Dimex 2000 Company SRL, are la activ o condamnare pentru corupţie într-un dosar cu totul original. În martie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de patru ani pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi judecătorul Petru Rus, la şase luni cu suspendare pentru fals intelectual, precum şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, Adriana Veturia Moldovan, la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.

Prim-procurorul Adrian Veturia Moldovan a mai primit de la o altă persoană o şpagă de 2.200 lei pentru a interveni în cazul unui bărbat arestat pentru viol.

 

Afaceristul Ioan Scurtu i-a construit prim-procurorului Adriana Veturia Moldovan un pod peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa acesteia de vacanţă, în valoare de 30.000 lei. În schimb, magistrata a intervenit pe lângă un judecător de la Năsăud pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar în care era implicat omul de afaceri. Adriana Veturia Moldovan este, fără doar şi poate, singurul procuror din lume care a primit şpagă un pod.

 

 

×
Subiecte în articol: Ioan Scurtu Dimex 2000 Company