x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Legislaţia fiscală mănâncă firmelor 163 de ore/an

Legislaţia fiscală mănâncă firmelor 163 de ore/an

de Adrian Stoica    |    29 Noi 2017   •   12:10
Legislaţia fiscală mănâncă firmelor 163 de ore/an
Sursa foto: megaflopp/Getty Images/iStockphoto

România a urcat opt poziţii, până pe locul 42 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2018, care măsoară uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume. Anul trecut, România s-a clasat pe poziţia 50.

Performanţa României este cu atât mai notabilă, cu cât o serie de ţări din Europa Centrală şi de Est au înregistrat o deteriorare a poziţiei în clasament, în principal pe fondul majorării fiscalităţii. Astfel, Croaţia a coborât de pe locul 49 pe poziţia 95, Ungaria a coborât de pe 77 până pe poziţia 93, Bulgaria de pe 83 pe poziţia 90, iar Polonia de pe locul 47 pe poziţia 51. În privinţa ratei totale de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de o firmă ca procent din profit, aceasta a fost de 38,4% în România în ediţia din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeană (39,6%) şi cea globală (40,5%).

Clasamentul pentru ediţia 2018 a raportului Paying Taxes se bazează pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2016.

La timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România este printre performerii Europei Centrale şi de Est, cu 163 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene de 161 de ore şi un nivel global de 240 de ore. În privinţa numărului de plăţi de impozite şi taxe, o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie globală de 24 de plăţi şi una a Uniunii Europene de 12 plăţi anual.

Raportul Paying Taxes 2018 ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an.

×
Subiecte în articol: legislaţia fiscală