x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modernizarea iluminatului public costă 1 miliard de euro

Modernizarea iluminatului public costă 1 miliard de euro

de Adrian Stoica    |    07 Ian 2016   •   09:20
Modernizarea iluminatului public costă 1 miliard de euro
Sursa foto: David De Lossy/Getty Images

Majoritatea sistemelor de iluminat public din România au o vechime de 30-40 de ani, iar investiţiile pentru eficientizarea lor sunt sporadice după 1990. Pentru a avea un sistem perfor¬mant ar trebui realizate investiţii de peste un miliard de euro, susţine Dan Ovidiu Vătăjelu, preşedintele Asocia¬ţiei Române pentru Iluminat (ARI). Administraţiile locale duc lipsă de bani, dar şi de interes atunci când vine vorba despre astfel de proiecte. Este adevărat însă că şi cadrul legislativ este plin de incoerenţe, iar de multe ori interesele administraţiilor locale nu coincid cu cele ale distribuitorilor de energie. ARI a început o acţiune de monitorizare a iluminatului public, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare. De exemplu, o mare parte a accidentelor rutiere care au loc pe timpul nopţii sunt din cauza ilumi¬natului stradal neco¬respunzător, având în vedere că multe drumuri naţionale traversează localităţi.

Numărăm doar becurile
„La noi administra¬ţiile publice sunt mai degrabă preocupate să numere numărul de becuri şi nu nivelul de iluminat. România a adoptat standardul european privind nivelul pe care trebuie să-l atingă iluminatul public, dar suntem în continuare deficitari la acest capitol”, susţine preşedintele ARI. La capitolul eficientizarea iluminatului public, cel mai bine stau ţările din nordul Europei, unde problema este practic rezolvată, însă în ţări ca România se poate spune că peste 99% din iluminatul stradal este inadecvat, susţin specialiştii.
Eficientizarea iluminatului stradal este o activitate aproape necunoscută pentru reprezentanţii administraţiei publice din cele aproximativ 3.000 de primării din România. Deşi ar fi trebuit să aibă un departament special care să administreze serviciul de iluminat public, practic el lipseşte din aproape toate primăriile.

Au fost situaţii, în special în localită-ţiile mai mici, când distribuitorii de e-nergie electrică au investit în modernizarea sistemului, după care primăriile au cerut să nu se mai aprindă luminile pentru că nu au bani să plătească energia electrică consumată. Au fost investiţii inutile.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.
 

×