x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Modificarea normelor RCA, pe final

Modificarea normelor RCA, pe final

de Adrian Stoica    |    23 Feb 2016   •   17:05
Modificarea normelor RCA, pe final
Sursa foto: kadmy/Getty Images/iStockphoto

Autoritatea de Supraveghere Financiară a avut ieri după-amiază o ultimă rundă de negocieri cu asigurătorii şi brokerii din asigurări pe tema modificării legii asigurărilor şi a Normei RCA. Drafturile finale ale celor două proiecte urmează să fie depuse miercuri la Comisia de buget-finanţe a Senatului.

Printre modificările norme-lor RCA, asupra cărora ASF a insistat ieri să fie însuşite de jucătorii din piaţa de asigurări, se numără şi posibilitatea ca poliţa de asigurare auto obli-gatorie să poată fi încheiată şi pentru o perioadă minimă de 30 de zile, în condiţiile în care acum aceasta are o valabilitate de 12 luni sau şase luni. De asemenea, primele vor putea fi plătite şi în tranşe lunare, în baza unui contract anual cu prelungire automată. Contractul va putea fi reziliat la cererea asiguratului, pe baza unei cereri depuse cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestuia.

Cine ne repară maşina
O altă modificare se referă la introducerea plăţii directe, ceea ce va permite păgubiţilor să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau propriul asigurător pentru a-şi recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto. Această preve-dere este însă restric-tivă, la ea putându-se apela doar în anumite condiţii şi doar pentru avariile autovehicu-lului, nu şi pentru vătămări corporale sau daune de altă natură. În cazul vehicu-lelor pentru care se transmite dreptul de proprietate noului proprietar în perioada de valabilitate a asiguraării ca urmare a încetării unui contract de leasing, asigurările obligatorii RCA vor rămâne în vigoare până la expirarea perioadei de valabilitate înscrise în poliţa de asigurare, fără modificarea primei de asigurare, dacă sunt îndeplinite cumulativ câteva condiţii. Pe lângă cele existente deja (noii proprietari sunt utilizatorii prevăzuţi în documentele de asigurare şi asigurătorul a încasat integral prima de asigurare aferentă perioadei de valabilitate), în proiectul de modificare a mai fost adăugată şi condiţia ca asiguratul menţi-onat în poliţă să nu solicite încetarea valabilităţii poliţei ca urmare a transferului dreptului de proprietate. De asemenea, ASF vrea să interzică asigurăto-rilor RCA, precum şi brokerilor în asigurări, acordarea pentru asiguraţi a oricăror avantaje colaterale la încheierea unei poliţe de asigurare RCA.
Transportatorii, din nou în stradă
Deşi proiectul de modificare al normelor RCA este aproape gata, scandalul iscat anul trecut ca urmare a scumpirii agresive a poliţelor RCA este departe de a se fi încheiat. La sfârşitul săptămânii trecute, transporta-torii i-au acuzat pe asigurători că nu au respectat memoran-dumul încheiat în decembrie, care prevedea ca poliţele să nu se scumpească cu mai mult de 50%, comparativ cu luna iunie a anului 2015. Au demonstrat acest lucru oficialilor ASF cu poliţele adunate din ţară, de la transportatori, şi au anunţat că vor ieşi din nou în stradă în luna martie.
 

×