x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noi speranțe de fonduri europene: de la 0 la 16%, în trei ani

Noi speranțe de fonduri europene: de la 0 la 16%, în trei ani

de Diana Scarlat    |    09 Mai 2018   •   09:47
Noi speranțe de fonduri europene: de la 0 la 16%, în trei ani

Ministrul Rovana Plumb a prezentat situaţia fondurilor europene, după trei ani de dezastru. Ministrul a comparat rata de absorbție ridicată la 16% de actualul guvern cu cea de 0% din timpul guvernării Cioloș, făcând apel la colaborarea între instituțiile statului, pentru binele României.

Ministrul Rovana Plumb a arătat că absorbția fondurilor europene înregistrează un trend ascendent, iar cifrele pot demonstra faptul că în primul trimestru al acestui an au fost atrase cu 44% mai multe fonduri europene decât în 2017. „Guvernul să fie lăsat să-şi facă treaba. Dacă avem o certitudine în momentul de faţă este că acest Guvern este mult mai bun decât Guvernul Cioloş. 16% este mai mult decât 0%”, a a declarat ministrul Fondurilor Europene. Obiectivul pe care şi l-a propus guvernul este de a lansa toate liniile de finanţare, urmând să se ajungă la un grad de absorbție de 19% din suma totală de 23 miliarde de euro, până la 30 iunie 2018. „Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării au stabilit să fie atinsă, la sfârşitul anului 2018, suma de 1,8 miliarde euro. Aici se adaugă şi tot ce înseamnă agricultură”, a mai spus Rovana Plumb, subliniind faptul că s-au atins țintele stabilite pentru primele trei luni ale acestui an. În privința evoluției negocierilor, la nivel european, ministrul spune că nu se poate ști cum vor evolua, dar actualul guvern face toate demersurile necesare. De asemenea, s-au luat până acum toate măsurile pentru a se evita riscul de dezangajare pentru Programul Operațional Capital Uman (POCU). În privința infrastructurii rutiere, începând de  săptămâna viitoare vor exista mai multe întâlniri cu beneficiarii și constructorii, pentru a se căuta modalitățile de evitare a întârzierii lucrărilor. Ministrul a mai precizat faptul că toate cele 70 de proiecte care continuă din exercițiile financiare anterioare sunt într-o fază de execuție de peste 80% și există toate șansele ca ele să fie finalizate până în 2020.

Vom avea, săptămâna viitoare, întâlniri cu toți cei care au semnat contracte pentru infrastructura de canalizare și termoficare. Ne referim inclusiv la infrastructura de termoficare a Capitalei, care are o alocare de 180 de milioane de euro. Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene

 

×
Subiecte în articol: fonduri europene