x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Noile impozite vor crea daune. Deficitul bugetar, triplu faţă de anul trecut

Noile impozite vor crea daune. Deficitul bugetar, triplu faţă de anul trecut

de Cristian Anton    |    07 Iul 2017   •   15:58
Noile impozite vor crea daune. Deficitul bugetar, triplu faţă de anul trecut
Sursa foto: DIANA OROS

Impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, avute în vedere de noul program de guvernare, vor face mai mult rău decât bine, pentru că vor crea tensiuni în sistem şi vor alunga specialiştii din România, susţin specialiştii de la Ernst & Young (EY) România. În schimb, autorităţile ar trebui să crească rata de colectare a veniturilor, una dintre cele mai scăzute din Europa, context în care trebuie menţionată şi inevitabila rectificare bugeară, anunţată de ministrul Finanţelor pentru luna august.

 

Impozitul pe cifra de afaceri va genera câştigători şi perdanţi, dar daunele vor fi mai mari decât câştigurile, a declarat Alex Milcev, reprezentant EY în cadrul unei conferinţe pe teme fiscale. „Guvernul a anunţat că vrea să înlocuiască impozitul pe profit cu cel pe cifra de afaceri. Acest impozit nu este oportun şi o să genereze atât câştigători, cât şi perdanţi. După părerea noastră, daunele vor fi mult mai mari decât câştigurile”, a spus Milcev.

 

“Nu este un impozit pe care putem să îl acceptăm rezonabil. Se vor crea multe tensiuni în sistem”, EY România

În ceea ce priveşte taxa de solidaritate pentru cei cu venituri excepţionale, aceasta va alunga specialiştii din România, susţin oficialii EY. „Specialiştii vor fi alungaţi, cei care s-au pregătit peste hotare şi targetul ar fi aducerea lor înapoi. Sau viceversa, alţi tineri care se şcolesc aici şi vor pleca”, a declarat oficialul EY. 

Bulgarii ne depăşesc din nou

În contextul banilor aduşi la buget, trebuie avut în vedere faptul că, la o sută de lei declaraţi, Fiscul colectează între 75 şi 78 de lei, bulgarii fiind mult peste noi. „La ANAF se declară impozit pe profit, accize, TVA, impozit pe salarii de 100 de lei, să spunem. Ei colectează 75-78 lei. 80 lei cred că nu au depăşit niciodată. Peste 20% din banii declaraţi nu se colectează, lăsând la o parte evaziunea fiscală de 20-50%. Bulgarii sunt mult mai buni la acest capitol. Au un proiect reuşit de modernizare a Fiscului lor. Rata de colectare a crescut. Au unul dintre cele mai performante sistemele de colectare din UE. Ţările scandinave sunt la 97-99% grad de colectare, deci noi 70 plus, ei 100 minus un pic”, a spus Milcev. 

Deficit aproape triplu faţă de anul trecut

Discuţiile despre noile impozite promovate de programul de guvernare şi rata de colectare a veniturilor la buget au loc pe fondul anunţării unei prime rectificări bugetare. Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a declarat că aceasta va fi efectuată în luna august, ţintele fiind acordarea de 2% din PIB pentru Apărare şi încadrarea în ţinta de 3% a deficitului bugetar.

2,2 miliarde lei este deficitul bugetar după primele cinci luni

Execuţia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 2,2 miliarde de lei, respectiv 0,27% din PIB, faţă de deficitul de 0,8 miliarde de lei, respectiv 0,1% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016. Situaţia este paradoxală: consumul creşte accelerat, dar scad încasările statului. Astfel, încasările din TVA şi accize au fost cu 2,7 miliarde de lei mai mici decât în primele cinci luni din 2016.

 

Noul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa, trebuie să facă faţă unor tensiuni din ce în ce mai mari, pe seama unui buget care se dovedeşte insuficient pentru atingerea obiectivelor din programul de guvernare

 

×