x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O afacere de un miliard de dolari și nouă riscuri asociate

O afacere de un miliard de dolari și nouă riscuri asociate

de Adrian Stoica    |    10 Noi 2021   •   07:30
O afacere de un miliard de dolari și nouă riscuri asociate

Acționarii companiei Romgaz au fost convocații la începutul lunii viitoare pentru a aproba tranzacția prin care compania cumpără de la ExxonMobil jumătate din drepturile aferente perimetrului offshore Neptun Deep. Nu mai puțin de 1,06 miliarde de dolari va plăti Romgaz pentru preluarea acestei participații, după ce investițiile americanilor de la ExxonMobil în acest perimetru s-au ridicat la 750 de milioane de dolari. Cumpărarea drepturilor nu este însă o acțiune lipsită de riscuri, Romgaz identificând nu mai puțin de nouă pericole, iar principalul este legat de Legea offshore. 

 

Lista riscurilor se regăsește într-un raport transmis acționarilor companiei, astfel încât aceștia să voteze în cunoștință de cauză pe data de 9 decembrie validarea tranzacției de 1,06 miliarde de dolari. În timp ce americanii de la ExxonMobil dețin 50% din concesiunea Neptun Deep,  cealaltă jumătate este deținută de OMV Petrom. Acordul petrolier inițial pentru perimetrul Neptun Deep a fost încheiat în anul 2000, titulari fiind atunci compania franceză Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) și Petrom, pe atunci deținută integral de statul român. Ulterior, în 2008, participația francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil. Rezervele zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră sunt estimate la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze, adică de 4 - 8 ori mai mult decât producția anuală actuală a României. Potrivit experțiilor internaționali, odată cu achiziționarea de către Romgaz a participației ExxonMobil, o decizie finală de investiție ar urma să fie adoptată anul viitor, iar producția - să înceapă în 2026.

 

 

Preţul de achiziţie al participației ExxonMobil la perimetrul Neptun va putea fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane de dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

 

Legea offshore și riscul de neîncasare

 

Conducerea Romgaz apreciază că principalul risc care planează asupra acestei tranzacții este ca Legea offshore să nu fie modificată la timp, astfel încât să se poată lua decizia finală de investiție și încasările din gazele produse să facă investiția profitabilă. „Dacă modificarea Legii offshore este întârziată, există riscul amânării adoptării deciziei finale de investiții și începerii investițiilor în dezvoltarea perimetrului Neptun Deep și, implicit, este amânată începerea exploatării zăcământului care ar asigura recuperarea investițiilor. În plus există și un risc de neîncasare a facturilor de către companiile „deținute de statul român, care asigură, printre altele, agentul termic necesar încălzirii populației. În contextul în care o parte semnificativă a prețului energiei termice este subvenționat de primării, clienții Societății se pot confrunta cu dificultăți în încasarea propriilor creanțe, ceea ce poate genera blocaje financiare care pot face imposibilă plata tuturor datoriilor către Romgaz”, se mai arată în raportul citat. Începerea exploatării depinde de modificarea Legii offshore, ale cărei prevederi, mai ales cele fiscale, au fost considerate inacceptabile de ExxonMobil și OMV Petrom. Printre prevederile actualei legi cu care companiile petroliere nu au fost de acord se numără:

  • minimum jumătate din gazele extrase să fie vândute pe o bursă din România;

  • pragul de deducere a investiţiilor din impozitele datorate de maximum de 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, prag considerat restrictiv de companiile petroliere;

  • obligația ca „25% din numărul mediu anual de angajaţi utilizaţi în vederea derulării acordurilor” să fie de cetățenie română și să aibă rezidența fiscală în România.



 

Riscul de finanțare 

 

Romgaz trebuie să adopte un management foarte riguros al resurselor financiare, pentru că altfel riscă să nu mai poată investi în alte proiecte. Având în vedere că o mare parte a fondurilor necesare tranzacției cu ExxonMobil și a investițiilor viitoare ale Romgaz vor fi finanțate din surse externe, compania trebuie să reușească „o alocare optimă a capitalului pentru a putea îndeplini indicatorii negociați cu băncile creditoare, fiind posibilă restricționarea Societății în a investi în alte proiecte în afara celor incluse în planul de afaceri”, se precizează în documentul transmis acționarilor. Romgaz va trebui să plătească 106 milioane de dolari avans la semnarea contractului cu ExxonMobil și circa 900 de milioane de dolari, într-o singură tranșă, la finalizarea tranzacției. Compania avea depozite bancare de aproape 2.149 de milioane de lei la 30 iunie 2021, în creștere cu 2.323 de milioane de lei față de 31 decembrie 2020 și a investit și în titluri de stat.

 

Prețurile gazelor și pactul Green Deal

 

O mare necunoscută în ceea ce privește exploatarea gazelor din perimetrul Neptun este prețul. Gazele naturale extrase de aici ar trebui să aibă pe piață prețuri „la nivelul prognozat pentru a putea îndeplini fluxurile de numerar prognozate și în același timp să fie competitive, astfel încât să atragă cumpărători și să limiteze importurile potențial mai ieftine”, spune compania. Pe de altă parte, trebuie ținut cont de efectele financiare pe care le implică prevederile Green Deal și politica de decarbonizare a Comisiei Europene. Astfel, Romgaz „va fi nevoită să aloce fonduri importante pentru îndeplinirea acestui deziderat, ceea ce va duce la o competiție pentru finanțare între diferite proiecte de investiții ale Societății”.

 

Alte riscuri majore, luate în calcul

 

- Compania va plăti dividende de 50% din profit, iar „orice creștere a acestei rate va afecta fluxul de numerar disponibil și implicit capacitatea de investiții”;

 

- Riscul de negestionare disciplinată a resurselor financiare din activitatea curentă pe perioada dezvoltării proiectelor, în special în proiectul Neptun Deep.

×