x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensia privată va aduce “mai nimic” în buzunare

Pensia privată va aduce “mai nimic” în buzunare

de Daniela Ivan    |    21 Mai 2013   •   14:02
Pensia privată va aduce “mai nimic” în buzunare
Românii au adunat în cont în medie, 698 de euro, în 5 ani. Contribuţia mică şi munca la negru împiedică Pilonul II să se dezvolte

Românii care contribuie la sistemul de pensii private pe Pilonul II, aşa-numitele pensii private obligatorii, au adunat în cont, în medie, 698 de euro, în timpul celor 5 ani de când acestea au fost introduse. Este vorba despre 3,6 milioane de persoane pentru care Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) virează lunar contribuţii de pensii private obligatorii, potrivit preşedintei CNPP, Ileana Ciutan.

Însă, dacă se iau în calcul toţi cei pentru care s-a efectuat cel puţin un virament, valoarea medie a contului de pensii private este de 421 de euro. Numărul persoanelor înscrise obligatoriu acum cinci ani la pensiile private, adică al celor care aveau maximum 35 de ani în 2008, plus al celor care s-au înscris benevol, cu vârste până-n 45 de ani, şi pentru care s-a virat cel puţin o contribuţie este de 5,8 milioane, potrivit datelor prezentate de vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu.

Diferenţa de 2,2 milioane de persoane provine în proporţie de 85% din cei care au plecat să muncească în străinătate şi 15% de cei care muncesc la negru, potrivit  fostului ministru al Muncii Mihai Şeitan.

Fonduri cu grade de risc diferite

Directorul general al Allianz Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, a atras atenţia că, dacă nivelul de contribuţii la pensiile private nu va creşte, românii nu vor simţi la pensie “mai nimic” în buzunare. Acesta a mai spus că gradul de necolectare a CAS-ului de către Fisc este destul de mare şi că este în scădere masivă în ultimii ani, de la peste 80% la 62%. În acest context, de anul viitor ar putea fi introdus sistemul cu mai multe fonduri administrate de un singur administrator, cu grad de risc diferit şi cu trecerea graduală a participaţiilor dintr-un fond în altul, în funcţie de vârstă, banii urmând să fie plasaţi într-un fond cu grad de risc scăzut când se apropie pensionarea.

De asemenea, există un proiect de lege privind pensiile ocupaţionale, va trebui să apară legea plăţii pensiilor, ar trebui să crească deductibilitatea la pensiile private facultative peste nivelul actual de 400 de euro şi să fie găsite soluţii de plată mai funcţionale decât în prezent, a mai spus Giurescu.  Acesta a explicat că administratorii de pensii private obligatorii au adus participanţilor un câştig net de 1,78 miliarde lei în cei cinci ani de la efectuarea primei plăţi de contribuţii în acest sistem. Contribuţiile brute virate pentru cei 5,88 milioane de participanţi însumează 9,15 miliarde lei, iar activele nete în administrare se cifrează acum la 10,93 miliarde lei.

Randamentul mediu anual oferit de fondurile de pensii private obligatorii este de 11,4%, contribuţia lunară medie efectivă este de 45 de lei, iar gradul efectiv de colectare a contribuţiilor este de 62%, în scădere masivă în ultimii ani, de la peste 80%.

11,4 milioane de certificate de stagiu

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutana, a arătat că instituţia pe care o conduce va transmite prin poştă 11,4 milioane de certificate de stagiu (care arată dacă angajatorii au plătit s-au nu contribuţiile, câte puncte a adunat salariatul în fiecare lună şi an). “Este un efort considerabil cu procesare, tipărire şi transmitere a datelor. Sunt 11,4 milioane de certificate de stagiu pentru că nu s-a mai făcut acest lucru din 2006 şi a fost o fluctuaţie ridicată pe piaţa muncii”, a spus Ciutan.

Randamentul mediu anual oferit de fondurile de pensii private obligatorii este de 11,4%, contribuţia lunară medie efectivă este de 45 de lei, iar gradul efectiv de colectare a contribuţiilor este de 62%, în scădere masivă în ultimii ani, de la peste 80%.


×
Subiecte în articol: pensia privata buzunare