x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Război politic pe certificatele verzi

Război politic pe certificatele verzi

de Daniela Ivan    |    12 Mar 2014   •   18:51
Război politic pe certificatele verzi
Guvernul va trece peste preşedinte şi va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi

Guvernul va emite o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi dacă preşedintele Traian Băsescu refuză în continuare să promulge Legea de aprobare a unei ordonanţe similare aflată demult în Parlament, a anunţat premierul Victor Ponta. “Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii”, a spus Ponta. Premierul a expliat că preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care se reducea cota de certificate verzi pentru că apără interesul companiilor private să-şi recupereze mai repede, prin creşterea preţului în factură, investiţia efectuată în energia regenerabilă. Şeful Executivului a adăugat că preşedintele a contestat la Curtea Constituţională faptul că Guvernul nu ar fi prenotificat Comisia Europeană, deşi Executivul a transmis notificarea. “Preşedintele vrea să tragă de timp”, a conchis Ponta.

Facturile se măresc cu 50%


“Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50%”, a afirmat Ponta. El şi-a anunţat, totodată, solidaritatea cu marii consumatori ­ ALRO, Sidex şi alte companii ­ care vor fi împinşi dincolo de zona profitabilităţii.

Şeful Guvernului susţine că preşedintele refuză promulgarea legii fie din interese politice egoiste, fie din motive de mare corupţie.

“Sunt două variante: ori este vorba de interesul extrem de egoist şi politic al preşedintelui de a avea un impact major asupra economiei şi cetăţeanului român în 2014, probabil interes strict politic, fie este vorba de un interes strict material de sprijinire ilicită şi ilegală a unor interese economice şi în acest caz este vorba de mare corupţie pentru că suma totală care în acest fel ar urma să fie sau nu plătită de către toţi consumatorii industriali şi casnici este de aproape 500 de milioane de euro în anul 2014”, a spus Ponta.

Preşedintele i-a răspun premierului la acuzaţii prin intermediu unui comunicat de presă. “Legea de aprobare a OUG nr. 57/2013 a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate înaintată Curţii Constituţionale de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, în data de 26 februarie 2014. Sesizarea de neconsituţionalitate nu suspendă aplicarea OUG nr. 57/2013, care este în vigoare din data de 1 iulie 2013 şi care a produs şi produce în continuare efecte, ceea ce dovedeşte că afirmaţiile domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sunt voit mincinoase şi urmăresc dezinformarea vădită a cetăţenilor”, se arată în comunicatul transmis de Preşedinţie.

Totuşi, dacă legea nu este promulgată până la 1 aprilie, efectul va fi de a asigura certificate verzi pentru 15% din energia produsă în România, ceea ce determină o creştere de aproape 50% a impactului în factura finală a consumatorului casnic sau industrial referitor la ceea ce este de plătit pentru energia regenerabilă, de la 42 lei/MGW la 63 lei/MGW”, a spus Ponta.
Sindicatele din industrie au protestat ieri la Curtea Constituţională şi astăzi vor veni în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgentă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, însă premierul i-a trimis la Cotroceni.

×