x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reciclarea costă 250 milioane de euro

Reciclarea costă 250 milioane de euro

de Daniela Ivan    |    27 Ian 2016   •   09:56
Reciclarea costă 250 milioane de euro
Sursa foto: moodboard/Getty Images/moodboard RF

Patronatele şi sindicatele din industria alimentară solicită suspendarea suprataxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj până la crearea unui cadru legislativ „transparent, echitabil şi controlabil” pentru toţi actorii din lanţul de reciclare. Argumentele sunt zdrobitoare. Fabrici în şomaj, oameni disponibilizaţi şi scumpirea produselor alimentare. Influenţa taxei de mediu în preţul final al produselor ieftine este între 19-25%, atenţionează producătorii.

Calculele făcute de reprezentanţii industriei de profil arată că introducerea suprataxei pe ambalaj înseamnă, în acest an, un cost de 230-250 de milioane de euro, bani care vor fi plătiţi, în final, tot de consumatorii români pentru că fabricile vor fi nevoite să includă aceste sume în preţul de vânzare. Din această cauză efectele de reducere a TVA la alimente vor dispărea pe parcursul acestui an, spun patronii de fabrici alimentare. Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, susţine că vinovat este Ministerul Mediului, care „a făcut o lege proastă în urmă cu 10 ani, a urmărit-o prost de-a lungul timpului, ne-a spus că funcţionează, dar s-a dovedit nefuncţională şi a generat tot felul de fraude”. Acesta solicită demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare şi reciclare şi lipsa de control a autorităţilor.
Sectorul de conserve din România este cel mai năpăstuit. „Sunt fabrici care pun pe piaţă 600-700 tone de sticle pe lună. Înmulţiţi cu 2 lei şi vedeţi dacă rezultatul este echivalentul profitului anual pe care îl poate realiza o fabrică”, a explicat preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase. România va trebui să plătească amenda de infringement dacă prevederea va fi suuspendată.
Niciun producător nu are contract cu un reciclator, deci suma de 200.000 euro pe zi, amenda de infringement, o vor plăti cetăţeni şi industria care va mai rămâne funcţională.
 

×