x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, pusă iar la colţ din cauza deşeurilor

România, pusă iar la colţ din cauza deşeurilor

de Cristian Anton    |    18 Mai 2017   •   09:59
România, pusă iar la colţ din cauza deşeurilor
Sursa foto: George Doyle/Getty Images

Comisia Europeană a demarat proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care se numără şi România, pentru nerespectarea obligaţiilor privind raportarea implementării mai multor norme Uniunii Europene în domeniul deşeurilor. Procedurile au fost demarate împotriva Ciprului, României, Franţei, Italiei, Marii Britanii, Spaniei, Maltei, Irlandei, Olandei, Greciei, Suediei, Danemarcei, Sloveniei şi Luxemburgului.

Comisia Europeană a declanşat încă o acţiune de infringement împotriva României, după ce autorităţile au eşuat în furnizarea de rapoarte cu privire la atingerea obiectivelor de reutilizare, reciclare şi valorizare, potrivit directivei cadru cu privire la deşeuri, directivei referitoare la deşeurile de echipamente electrice şi electronice, directivei privind bateriile, directivei privind ambalajele, directivei referitoare la vehiculele ajunse la finalul ciclului de viaţă şi regulamentului referitor la transferul deşeurilor. Natura şi tipul obligaţiilor variază de la o directivă la alta. 

Se cere legiferarea dispoziţiilor UE

Separat, Comisia Europeană a solicitat României să transpună integral legislaţia UE privind instalaţiile portuare de preluare a deşeurilor provenite din exploatarea navelor şi a reziduurilor de încărcătură. 

Aceasta prevede obligaţia navelor de a notifica o serie de informaţii înainte de intrarea în port, cum ar fi volumele şi tipurile de deşeuri care trebuie livrate şi capacitatea de stocare de la bord.

De asemenea, există cerinţa privind notificarea de informaţii cu privire la ceea ce s-a livrat efectiv în instalaţiile de preluare din ultimul port de escală. Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 9 decembrie 2016 cel târziu, însă România nu a transpus-o. Ţara noastră are la dispoziţie două luni pentru a remedia situaţia. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE. 

×
Subiecte în articol: deşeuri