x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românul, proprietar pe o bojdeucă

Românul, proprietar pe o bojdeucă

de Daniela Ivan    |    20 Feb 2018   •   11:50
Românul, proprietar pe o bojdeucă
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

România este ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din toată Europa, însă casele noastre sunt mici, vechi, nerenovate şi aproape o treime nu au apă curentă şi grup sanitar. Suntem ultimii din Europa în ceea ce priveşte calitatea locuirii, iar explicaţia este legată de faptul că avem un fond de locuințe foarte îmbătrânit, aproape jumătate din locuințele din România au fost construite înainte de 1970.

Românul locuieşte în numai 41de  metri pătraţi, în mai puțin de jumătate față de media Uniunii Europene, de 90 mp, potrivit studiului Condițiile de locuit și evoluția creditului ipotecar în România, prezentat de Ionuț Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Vecinii bulgari au la dispoziţie 70 de mp, iar ungurii au 90 de mp.

Suntem pe primul loc şi în ceea ce priveşte rata de supraglomerare definită ca procentul populaţiei care locuieşte într-o gospodărie supraaglomerată. O gospodărie este supraaglomerată dacă nu are un număr minim de camere, astfel: o cameră pentru gospodărie, o cameră pentru cuplu, o cameră pentru fiecare persoană adultă singură, o cameră pentru fiecare doi copii cu vârsta sub 12 ani, o cameră pentru fiecare doi copii de acelaşi sex cu vârstele cuprinse între 12 şi 17 ani, o cameră pentru fiecare copil de sexe diferite cu vârstele cuprinse între 12 şi 17 ani.

Însă cea mai şocantă constatare este că 30% dintre români trăiesc în locuinţe fără canalizare şi apă potabilă, ca în urmă cu 100 de ani.

Băncile pentru locuinţe, blocate de doi ani

Sistemul de economisire-creditare, cunoscut în Europa sub denumirea de Bauspar, ar putea fi o soluţie pentru oamenii cu venituri medii şi sub medii. Numai că activitatea băncilor pentru locuinţe este blocată de doi ani în urma unui control al Curţii de Conturi care a decis că legislaţia după care acest credit funcţionează nu este potrivită pentru România, deşi experienţa ţărilor europene demonstrează contrariul. De atunci, cele două bănci pentru locuinţe care activează în România, BCR şi Raiffeisen, aşteaptă o nouă lege, proiectul acesteia zace în Parlament de aproape doi ani. Băncile de locuinţe sunt foarte populare în multe ţări europene - 6 din 10 austrieci, 4 din 10 cehi şi germani au un astfel de contract. La nivel european, 40% din locuințe sunt finanțate prin credit ipotecar, în România procentul este de doar 0,9%.

 

 

×
Subiecte în articol: romania proprietari locuinţe