x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicatele din CFR ameninţă cu greva generală

Sindicatele din CFR ameninţă cu greva generală

de Adrian Stoica    |    24 Apr 2018   •   12:50
Sindicatele din CFR ameninţă cu greva generală

Peste 2.000 de sindicalişti din sectorul feroviar au protestat luni, de Ziua Feroviarilor, în faţa Ministerului Transporturilor şi apoi la Guvern, principalele solicitări fiind adoptarea statutului personalului feroviar şi acordarea unor salarii decente. Sindicaliştii au ameninţat că dacă cererile nu le sunt soluţionate favorabil vor recurge la greva generală.

În faţa Ministerului Transporturilor, liderii de sindicat au declarat că statutul actual al personalului feroviar este unul comunist, neschimbat în ultimii 28 de ani. Aceştia au arătat, de asemenea, că au salarii mici, că este nevoie de investiţii în sectorul feroviar şi s-au plâns de condiţiile proaste de muncă.

Lipsesc banii pentru investiţii

Alte solicitări ale ceferiştilor vizează finanţarea corectă a infrastructurii feroviare astfel încât salariile personalului să fie asigurate din fonduri bugetare, regândirea taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) pentru reducerea acesteia la valorile care se practică în Europa şi susţinerea de către statul român a investiţiilor importante în achiziţia de material rulant nou. De asemenea, aceştia cer compensarea corectă şi la timp a diferenţei reale dintre costurile de operare şi tarifele sociale impuse la transportul de călători, achiziţionarea energiei electrice de către operatorii feroviari direct de la producători prin Electrificare CFR, sistarea trecerii liniilor în categoria aşa-zisă neinteroperabilă şi renunţarea la conceptul de neinteroperabilitate, promovarea unei legi cu privire la derularea transporturilor intermodale, facilităţile de călătorie gratuită pe calea ferată pentru personalul feroviar şi pentru membrii de familie ai acestuia şi diminuarea amenzilor la calea ferată a căror valoare este exorbitantă.

"Guvernanţii vin şi pleacă, toţi uită de calea ferată" a fost una dintre pancardele purtate ieri de ceferişti la miting

La microfon a sosit şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, care le-a transmis celor prezenţi că problemele trebuie rezolvate în linişte, dar discursul său a fost întrerupt de mai multe ori de huiduielile sindicaliştilor. Ulterior, ceferiştii au plecat în marş către Guvern.Organizaţiile sindicale care au protestat luni reprezintă peste 60% dintre salariaţii feroviari din România.

 

 

×
Subiecte în articol: sindicate CFR greva