x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Jurnalul bursier. Valentine`s Day, vârf de tranzacţii

Jurnalul bursier. Valentine`s Day, vârf de tranzacţii

de Dan Straut    |    17 Feb 2020   •   10:59
Jurnalul bursier. Valentine`s Day, vârf de tranzacţii

Datele centralizate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) arată că, săptămâna trecută, cea mai bună zi de tranzacţionare a fost vineri, 14 februarie („Valentine`s Day”), când s-au realizat schimburi cu acţiuni în valoare de 26,4 milioane de lei, iar cea mai slabă zi a fost luni, 10 februarie, cu un rulaj de numai 15,4 milioane de lei. În total, peste 8.800 de tranzacţii cu acţiuni în valoare cumulată de 105 milioane de lei au fost realizate în această săptămână pe BVB, aceasta fiind a doua cea mai slabă valoare de tranzacţionare din ultima lună.

 

Pe segmentul principal al BVB, cele mai bune evoluţii ale cotaţiilor au consemnat acţiunile Farmaceutica Remedia, care s-au apreciat cu 51,35% în ultima săptămână, Electroputere, cu un plus de 37,5%, şi Societatea de Construcţii Napoca - plus 20,75%. Cele mai severe deprecieri au fost înregistrate de VES Sighişoara SA - minus 30,77%, Retrasib - minus 14,87% şi Romcarbon - minus 9,46%.

Cele mai lichide titluri au fost Banca Transilvania, cu o valoare de tranzacţionare de 20,5 milioane de lei, BRD Groupe Societe Generale - 20,3 milioane de lei şi Fondul Proprietatea - 17,2 milioane de lei.

De la începutul anului, pe Bursa de la Bucureşti au fost realizate 66.735 tranzacţii cu acţiuni în valoare de 1,2 miliarde de lei, iar valoarea medie zilnică de tranzacţionare a fost de 42,9 milioane de lei. Capitalizarea bursieră se cifrează, astfel, la 184,7 miliarde de lei.

 

Fondurile mutuale, pe val

Activele nete totale ale celor 96 de fonduri mutuale româneşti au atins valoarea de 25,4 miliarde de lei la sfârşitul lunii ianuarie 2020, în timp ce numărul total de investitori în aceste fonduri a fost de 349.000, potrivit unei analize realizate de platforma financiară SmartFin.ro.

Numărul de investitori în fonduri a crescut în prima lună din acest an cu 2% comparativ totalul din luna anterioară şi cu 11% comparativ cu cel de acum 5 ani. În decembrie, valoarea activului net al fondurilor de investiţii deschise româneşti s-a apreciat cu 2% faţă de totalul din ultima lună a anului 2018 şi cu 22% comparativ cu del de acum 5 ani.

În luna ianuarie, fondurile mutuale româneşti au înregistrat intrări nete de 399 de milioane de lei, mai arată autorii analizei.

×