x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Angajatorul român, noul Big Brother al salariatului

Angajatorul român, noul Big Brother al salariatului

de Paul Barbu    |    15 Ian 2016   •   16:40
Angajatorul român, noul Big Brother al salariatului
Sursa foto: alice-photo/Getty Images/iStockphoto

Angajatorii vă pot prelucra datele genetice, biometrice şi pe cele legate de viaţa sexuală, religie, etnie, apartenenţă politică, origine rasială şi multe alte informaţii personale. Procesarea informaţiilor despre salariaţi este ilegală, dar se va face numai dacă a fost notificată şi şi-a dat acordul Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANS).

Măsura de prelucrare a datelor poate fi luată de angajator numai după o analiză temeinică a ANS asupra necesităţii şi proporţionalităţii unei astfel de măsuri, raportată la riscurile cu care se confruntă angajatorul. „De asemenea, angajatorul trebuie să identifice soluţii alternative care să aibă un impact mai redus asupra vieţii private a salariaţilor”, spun oficialii ANS.

Dar dacă firma a primit avizul, atunci faptul că sunteţi gras, slab, bolnav sau nu, ateu sau cu credinţă în vreo zeitate ori figură politică, vor fi trecute într-un catastif virtual. Autoritatea mai poate da liber angajatorului şi la prelucrarea datelor care permit, direct sau indirect, localizarea geografică a angajaţilor prin mijloace de comunicaţii electronice.

Sancţiunile sunt mult prea mici
Nu vă gândiţi că nu mai aveţi dreptul la niciun pic de intimitate chiar dacă sunteţi la serviciu. Dar dacă vreo companie adună astfel de informaţii despre propriii salariaţi fără ca ANS să fie anunţat, aceasta riscă sancţiuni relativ uşoare. „Omisiunea de a notifica Autoritatea sau notificarea acesteia cu rea-credinţă este sancţionată cu amendă de la 500 la 10.000 de lei”, ne-a declarat avocatul Marius Coltuc. În schimb, dacă angajatorul va prelucra nelegal toate aceste informaţii riscă o amendă de până la 25.000 de lei, potrivit Legii 677/2001.

247 de companii au notificat ANS
De la data intrării in vigoare a Deciziei 200/2015, în numai două săptămâni a fost înregistrat la ANS un număr de 247 notificări pentru supravegherea angaţilor. „Acestea sunt în curs de soluţionare, urmând a se analiza dacă prelucrările notificate se numără printre cazurile pentru care este necesară depunerea notificării”, spun reprezentanţii ANS.
Autorităţile mai declară că motivaţia companiilor de a deţine date biometrice ale angajaţilor este în scopul evidenţierii timpului de lucru al acestora, precum şi în scopul accesului în sediul angajatorului, pe baza unui cititor de amprentă, utilizat şi pentru efectuarea pontajului.
Deşi firmele au cerut asta, ANS nu a permis accesul la astfel de informaţii.
„Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal va face un control prealabil, pe baza notificării, în momentul în care este în joc prelucrarea datelor cu caracter personal legate de originea rasială sau etnică, de convingerile politice, religioase, filozofice ori de natură similară, de apartenenţa sindicală, de starea de sănătate si viaţa sexuală, de datele genetice şi biometrice”, ne-a mai spus avocatul.

Firma nu are voie să vă întregistreze audio sau video, în scop de monitorizare sau evaluare a unor aspecte de personalitate.
 

×