x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Ce specialiști se mai caută

Ce specialiști se mai caută

de Alina Botezatu    |    04 Mai 2015   •   09:05
Ce specialiști se mai caută
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Firmele au poziţii deschise în tot mai multe divizii. Tendinţa de a angaja mai mulţi specialişti s-a accentuat în acest an.

Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an, au apărut job-uri în departamentele de achiziţii, vânzări, financiar, resurse umane şi administrativ. „În continuare, cele mai multe locuri de muncă se oferă în industria prelucrătoare, fie că este vorba de componente auto, bunuri de consum sau alt tip de producţie – se caută personal pentru liniile de producţie și per-sonal tehnic, in-gineri sau personal administrativ”, spune Corina Gonteanu, manager marketing şi comunicare a l ManpowerGroup România. În plus, firmele de business process outsourcing (nr: fac serviciile su-port, precum re-laţiile cu clienţii, ale altor firme) şi call-center-ele au multe locuri de muncă, preponderent, pentru vorbitorii de italiană, franceză, germană şi spaniolă.

Totuşi, în 2015, la fel ca în trecut, cei mai doriţi sunt pro-fesioniştii IT – programatorii Java, C++, cu experienţă de minimum trei ani şi juniorii cu unul-doi ani experienţă, spe-cializaţi pe anumite tehnologii. În IT, sunt avantajaţi can-didaţii care au lucrat anterior în proiecte internaţionale, con-form Eugeniei Dabu, Recruitment Manager la Lugera.

Criteriile de selecţie
În ultimul an, sunt tot mai cerute competenţele digitale şi minimum doi ani de ex-perienţă în domeniul dorit. De altfel , experienţa relevantă este importantă la se-lecţia în resur-se uman  , achiziţii şi vân-zări, studiile şi diplomele fiind aici doar un plus, ne-a menţionat Oana Datki, Managing Partner al Consulteam pe Europa de Sud- Est. Se solici-ă cunoaşterea unei limbi stră-ine pentru tot mai multe job-uri, iar în cazul celor pentru care se cer limbi străine, se doreşte un nivel superior de fluenţă . Mai exact, sunt apreciaţi candidaţii care vorbesc cel puţin două limbi străine şi care au atestate de limbă, potrivit Eugeniei Dabu. În plus, firmele vor ca viitorii angajaţi să aibă potenţial de dezvoltare.

Salariile cresc ușor
Deşi sunt mai căutaţi sala¬riați cu experienţă, salariile oferite la angajare n-au cres¬cut. Astfel, firmele ocupă greu posturile cu acei candidaţi bine pregătiţi, subliniază Corina Gonteanu. Totuşi, per total, salariile din acest an sunt cu 4-5% mai mari decât anul trecut. Trendul de creştere se va păstra, până la sfârşitul acestui an, conform consultan-ţilor în resurse umane. „Plata variabilă, bazată pe perfor-manţă, şi beneficiile sunt obli-gatorii”, adaugă Oana Datki.
 

×