x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Ioan Holban

"Astazi e ziua ta..." - Ioan Holban

01 Iul 2005   •   00:00
"Astazi e ziua ta..."  -  Ioan Holban

Filolog, scriitor, director al Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi, Ioan Holban are trei pasiuni care il motiveaza permanent: teatrul, cititul si scrisul. Maine implineste 51 de ani.

"Vremea e a noastra, timpul fiind al altcuiva"


"Anul asta voi fi si bunic si pentru mine conteaza, va spun drept, la varsta pe care o am. Chiar m-a sunat acum cateva minute fiica-mea sa-mi spuna ca ala micu’ da semnale ca vine. Vreau sa fiu de fata la eveniment. Apoi, am o invitatie speciala in Norvegia, la un festival, si pentru asta vreau sa facem si o selectie de spectacole. Acum ma intorc cu trupa de la Cernauti, dintr-un turneu foate reusit, cu Cehov, toata trupa este ultraemotionata. Au venit acolo niste oameni care nu au mai intrat in teatrul din Cernauti niciodata. A fost o seara extrem de emotionanta, o batrana a venit special, cu autobuzul, sa vada spectacolul asta. Nu stiu cat a inteles ea din Cehov. In orice caz, a venit cu trei flori din gradina ei. Si a tinut sa spuna asta, acolo, la actori.
Mi se pare ca traim mult mai in viteza decat altadata, nu prea avem timp de noi. Sunt de noua ani director la Teatrul National... Domnul Andrei Plesu are o vorba, spune ca decontam in fiecare zi la timp, se refera la timp bineinteles, nu la bani, decontam timpul in fiecare zi si nu avem timp de noi deloc.
O sa va spun o aniversare deosebita. In 1977, eram student si am facut o logodna cu bursa republicana pe care o aveam in vremea aceea, am inchiriat un camping intr-o zona de agrement langa Iasi, mi-am adus colegii mei si prietenii de facultate sa facem o petrecere seara, foarte placuta. Sunt un om motivat tot timpul; pentru ceea ce fac, pentru teatru in primul rand, care e ocupatia mea acum, si pentru pasiunea mea, pentru citit si scris.
De ziua mea imi doresc un nepot sanatos, vesel, langa mine si sa termin volumul II din «Istoria Literaturii Romane Contemporane». Il citesc cu mare placere pe Eminescu, care face distinctia intre timp si vreme. Vremea e a noastra, timpul fiind al altcuiva. In anul acesta am facut doua carti, care s-au si tiparit, primul volum din «Istoria Literaturii Romane Contemporane», la care tin foarte mult, un proiect la care chiar lucrez de multa vreme si care deja se deruleaza, si o monografie pe care am facut-o tot anul asta.
Despre mine? Sunt un Rac atipic, asta va spun sigur. Eu nu sunt pasionat de horoscoape si de lucrurile astea, dar am prieteni care stiu sau, ma rog, cred ei ca stiu cum e cu Racii, cu tot zodiacul asta... Din cate mi-au spus, nu m-am regasit acolo niciodata".

×
Subiecte în articol: calendar