x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale France Presse, despre redeschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă din Bucureşti

France Presse, despre redeschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă din Bucureşti

04 Iun 2013   •   11:08
France Presse, despre redeschiderea Muzeului Colecţiilor de Artă din Bucureşti

Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti, care prezintă opere ce au aparţinut unor personalităţi ale culturii române dintre cele două războaie mondiale, şi-a redeschis marţi porţile la Bucureşti, după 27 de ani de lucrări de consolidare şi renovare a celor trei corpuri de clădiri, relatează AFP.

În afara colecţiilor de picturi româneşti, la muzeu se află şi un desen al pictorului olandez Vincent van Gogh şi o serie de tablouri ale artistului japonez Utagawa Kunisada (secolul al XIX-lea). '”Este o mică perlă de cultură care nu putea străluci pentru că nu era pe deplin fasonată”, a declarat pentru AFP Daniela Dragomir, şef de departament la Muzeul Colecţiilor de Artă, referindu-se la amplul proces de consolidare şi renovare prin care a trecut Palatul Romanit, construit în secolul al XIX-lea şi care adăposteşte muzeul din 1978. Spaţiul a fost reorganizat, încercându-se “reconstituirea unei atmosfere mai intime, specifice interioarelor private”, a adăugat Daniela Dragomir.

Colecţiile cuprind picturi, sculpturi şi lucrări de artă grafică şi decorativă, iar muzeul prezintă povestea operelor alături de istoria personală a proprietarilor lor. Pe lângă numeroase lucrări ale unor pictori români ca Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba sau Nicolae Tonitza, pot fi văzute tablouri ale lui Utagawa Kunisada.
Muzeul prezintă 34 de colecţii care au aparţinut unor personalităţi dintre cele două războaie mondiale, printre care diplomatul Marcu Beza, muzicianul Garabet Avachian şi militarii de carieră Dumitru Ştefănescu şi Gheorghe Preda. Potrivit conducerii muzeului, trei din aceste colecţii fac obiectul unor procese de restituire. Familiile solicitanţilor de restituiri au fost forţate să doneze colecţiile în timpul regimului comunist, aşa încât au fost depuse în instanţă cereri de retrocedare a acestor bunuri. O a patra colecţie a fost deja restituită, încheie Daniela Dragomir.

Muzeul a fost vizitat pe 3 iunie, înainte de deschiderea pentru public, de prinţul Charles al Marii Britanii. Moştenitorul tronului britanic a vizitat muzeul împreună cu şeful Executivului român, Victor Ponta.

×